Sjeverna Koreja osumnjičena za kompjuterski virus

Sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrirano ime Lazarus (Reuters)

Sigurnosne kompanije saopćile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti Sjeverne Koreje sa globalnim internetskim napadima koji su napravili haos, unijevši proteklog vikenda cyber virus WannaCry u kompjuterske mreže širom svijeta.

U prvim preliminarnim zaključcima o porijeklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, Googleov istraživač Neel Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa WannaCry i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagirali na tu objavu kao na znak – mada ne definitivan – da Sjeverna Koreja možda stoji iza najnovijeg cyber virusa, prenosi Tanjug.

‘Najvažniji trag’

Istraživači u sigurnosnoj kompaniji Kaspersky, sa sjedištem u Rusiji, rekli su da je to dosad najvažniji trag u vezi s porijeklom virusa, koji bi, smatraju, mogao biti “ključ za rješavanje misterije”.

“Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa”, naveli su istraživači firme Kaspersky.

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrirano ime Lazarus, a za koju se vjeruje da stoji iza hakiranja Sony Picturesa 2014. godine za šta je optuživana Sjeverna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakiranje Centralne banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.

“Obim operacija Lazarusa je šokantan”, kažu u firmi Kaspersky.

Nove informacije

Kompanija Intezer Labs sa sjedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Sjeverna Koreja povezana s virusom WannaCry i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a s tim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna sigurnosna kompanija, Symantec, također je uočila sličnosti između virusa WannaCry i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosti “za sada samo predstavljaju slabe veze”.

Moguće je i to da je kod koji je korišten u programu WannaCry samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom, navodi AP.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

Izvor: Agencije