Sjeverna Koreja oslobodila trojicu Amerikanaca

Kim Jong-un, Donald Trump, Sjeverna Koreja, SAD
Trump je na Twitteru objavio da će se sa Kimom u Singapuru sastati 12. juna (Reuters)

Sjeverna Koreja oslobodila je tri američka državljanina iz zatvora, objavio je u srijedu američki predsjednik Donald Trump na društvenoj mreži Twitter.

Taj potez smatra se iskazivanjem dobre volje prije sastanka čelnika sjevernokorejskog režima i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina.

Trump je najavio da će pozdraviti oslobođene zatvorenike kad se vrate s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, koji je u prijestonici Sjeverne Koreje dogovarao njihovo puštanje.

Kim Hak-song, Tony Kim i Kim Dong-chul bili su uhapšeni zbog “antidržavnih aktivnosti” te su bili u kampu za prisilni rad.

Historijski sastanak

Medijski izvještaji objavljeni u ponedjeljak naveli su da će se Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un vjerovatno sastati u junu u Singapuru, dok traju nagađanja o tome gdje će biti održani razgovori bez presedana dvojice kontroverznih čelnika.

Susret će biti organiziran nakon zategnutih odnosa, koji su, poslije niza sjevernokorejskih nuklearnih eksperimenata i oštrih američkih reakcija, bili dospjeli na ivicu rata.

Trump je tokom vikenda izjavio da su dvije strane dogovorile mjesto i vrijeme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, no nije naveo detalje s tim u vezi.

“Uskoro ćemo i to objaviti”, kazao je Trump.

Ovaj izuzetno važan susret na vrhu trebao bi se dogoditi “sredinom juna”, objavio je u ponedjeljak južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo, pozivajući se na diplomatske izvore, koji citiraju Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Izvor: Agencije