Sjeverna Koreja opet ispalila rakete kratkog dometa

Kim Jong-un, Raketa, Lansiranje
Lansiranje, za koje su zvaničnici rekli da su u pitanju rutinske vojne vježbe, lično je nadgledao Kim Jong-un (EPA)

Sjeverna Koreja u subotu je sa svoje istočne obale u more ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa, priopćio je južnokorejski predsjednički ured.   

Riječ je o petom lansiranju u posljednjih nekoliko tjedana.

Rakete su letjele oko 400 kilometara, postigavši maksimalnu visinu od 48 kilometara, prije nego su pale u Južno more, poznato i kao Japansko more, navela je južnokorejska vojska, a prenijela agencija Yonhap.

“Naša vojska nadzire situaciju u slučaju dodatnih lansiranja i u stanju je pripravnosti”, naveli su južnokorejski vojni dužnosnici, kako prenosi Hina. 

Rezolucije Ujedinjenih naroda zabranile su Sjevernoj Koreji lansiranje raketa, bilo kratkog, srednjeg ili dugog dometa.

Trump: Kim nije bio sretan zbog vojnih vježbi

Do najnovijeg lansiranja dolazi nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja počela izvoditi raketne testove tumačeći to “odgovarajućim upozorenjem” Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji i odgovorom na njihovo održavanje zajedničkih vojnih vježbi. 

Obraćajući se novinarima ispred Bijele kuće malo prije nego će doći do najnovijih testiranja, američki predsjednik Donald Trump rekao je kako sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nije bio sretan zbog održavanja američkih i južnokorejskih vojnih vježbi. 

“Bio je nezadovoljan vojnim vježbama”, rekao je dodavši kako ih ni on sam “nikada nije volio”.

Trump je još jednom nastojao umanjiti značaj sjevernokorejskog testiranja ističući kako je riječ o raketama kratkog dometa.

Također je rekao da je primio “vrlo lijepo pismo” od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja ispalila je niz projektila i raketa otkako su se Kim i Trump na sastanku 30. lipnja dogovorili da će oživjeti zastale pregovore o denuklearizaciji.

Kim: Odgovarajuće upozorenje

Testiranje projektila Sjeverna Koreja izvela je i u utorak na istočnoj obali.

Sjeverna Koreja ispalila je, kako se vjeruje, dvije balističke rakete kratkog dometa u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.

Projektili su letjeli približno 450 kilometara prije nego su pali u Japansko more.

To je bilo četvrto lansiranje u manje od dva tjedna.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA citirala je tada sjevernokorejskog vođu koji je istaknuo kako je “spomenuta vojna akcija bila prilika da se pošalje odgovarajuće upozorenje zbog zajedničke vojne vježbe koju provode američke i južnokorejske vlasti”.

Izvor: Agencije