Sjeverna Koreja održala vojnu paradu bez balističkih raketa

Preveliko pokazivanje snage moglo bi dovesti u pitanje diplomatske napore u toku (EPA)

Hiljade vojnika u pratnji artiljerije i tenkova defiliralo je u Pjongjangu u nedjelju radi proslave 70. godišnjice Sjeverne Koreje, ali se država suzdržala od pokazivanja međukontinentalnih balističkih raketa (ICBM) koje su joj donijele brojne međunarodne sankcije i umjesto njih u paradu uključila balone i cvijeće.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un radije je pokazao prijateljstvo spram Kine, uzdižući ruku izaslanika predsjednika Xi Jingpinga u trenutku kad je pozdravljao gomilu nakon parade, prenosi Hina.

Narodna Demokratska Republika Koreja, kako glasi službeno ime zemlje, proglašena je 9. septembra 1948, tri godine nakon što su Washington i Moskva podijelili poluotok zadnjih dana Drugog svjetskog rata.

Pokazivanje snage

Preveliko pokazivanje snage moglo bi dovesti u pitanje diplomatske napore u toku, nakon susreta u junu u Singapuru između američkog predsjednika Donalda Trupa i Kim Jong-una, koji će održati treći samit s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u Pjongjangu polovicom septembra.

Nakon salve od 21 udarca topa, više desetaka pješačkih jedinica prodefiliralo je Trgom Kim Il Sunga.

Uslijedile su brojne lansirne rampe i tenkovi.

Potom su došle rakete. No, pokazane su samo Kumsong-3, protubrodska krstareća raketa, te Pongae-5, raketa kopno-zrak. Nije bilo traga Hwasong-14 i 15, u stanju dosegnuti kontinentalni teritorij SAD-a.

“Nije bilo ICBM-a ni IRBM-a (rakete srednjeg dometa) čije prisustvo ne bi bilo baš sretno u tom ozračju u kojem je Sjeverna Koreja angažirana u denuklearizaciji. Mislim da će se na to dobro gledati”, prokomentirao je Chad O'Carroll, direktor Korea Risk Groupa.

Izvor: Agencije