Oglasi

Sjeverna Koreja obustavlja nuklearna testiranja

Američki predsjednik pozdravio je ovu odluku i poručio da se veseli najavljenom sastanku s Kim Jong-unom.

Sjeverna Koreja je saopćila da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Sjevernokorejska agencija KCNA saopćava da je obustava testova počela u subotu, prenosi AP.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je tu najavu sjevernokorejskog čelnika, te istakao kako se raduje sastanku s Kim Jong-unom.

"Sjeverna Koreja je odlučila obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se sastanku s Kimom", poručio je Trump u poruci na Twitteru.

 

'Poboljšanje ekonomije'

Kako se navodi, Sjeverna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova uslijedila je samo nekoliko dana prije nego što bi sjevernokorejski lider Kim Jong-un trebalo da se sastane s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom u pograničnom selu, kako bi pokušali okončati sukob između dvije Koreje, navodi Tanjug.

Odluka Sjeverne Koreje donesena je na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.

Izvor: Agencije