Sjeverna Koreja obećala zamrzavanje nuklearnih testova

Kim Jong-un je dao upute kako bi došlo do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku (EPA)

Sjeverna Koreja pristala je na zamrzavanje svojih nuklearnih testova, ako sigurnost zemlje bude zagarantirana, rekao je visoki sigurnosni savjetnik iz Južne Koreje nakon posjete ovoj zemlji. 

Na kratkoj konferenciji za novinare u utorak, Chung Eui-yong, savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina, također je rekao da su čelnici Sjeverne i Južne Koreje dogovorili da će održati samit krajem aprila.

Međukorejski razgovori održat će se na Zajedničkom sigurnosnom području (JSA) u Panmunjomu, kazao je novinarima Chung Eui Yong.

Radi se o trećem samitu čelnika dvije zemlje od kraja Korejskog rata (1950-1953). Prijašnji su održani 2000. i 2007.

“Sjeverna strana je jasno potvrdila svoju posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluotoka i rekla je da neće imati razloga da posjeduje nuklearno oružje ako sigurnost njenog režima bude zagarantirana a vojne prijetnje protiv Sjeverne Koreje ukloljene”, rekao je sigurnosni zvaničnik.

Pjongjang i Seul također su dogovorili uspostavu “posebne telefonske linije” između čelnika dvije zemlje kako bi se smanjile vojne napetosti, rekao je Chung.

Ova je objava uslijedila nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ugostio izaslanstvo iz Južne Koreje. To je bio prvi put da se Kim sastao s visokim dužnosnicima Južne Koreje otkako je preuzeo dužnost 2011. 

Napisati novu historiju

Sjevernokorejski vođa je tom prilikom izajvio kako ima “čvrstu volju da snažno unaprijedi” veze između dvije zemlje i da “napiše novu historiju ponovnog nacionalnog ujedinjenja”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Kada je od posebnog izaslanika južne strane čuo za namjeru predsjednika Moon Jae-ina za samitom, razmijenili su stavove i postigli zadovoljavajući sporazum”, objavila je KCNA nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak, ne iznoseći detalje o kakvom je dogovoru riječ.

Agencija dodaje kako je Kim dao važne upute kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će dovesti do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku i otvoriti dijalog i saradnju, prenosi Hina.

Vrijeme za međusobni dijalog

Desetak članova južnokorejske delegacije, na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom, posjetili su Sjevernu Koreju u nadi da će potaknuti međusobni dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, koje su u  posljednje vrijeme pojačale napetost u regiji, prije svega zbog razmjene uvreda između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da dopre do SAD-a, a obje strane tvrde kako žele diplomatsko rješenje.

Južnokorejska delegacija susrela se s Kimom, njegovom sestrom Kim Yo-jong te suprugom Kim Jong-una i drugim dužnosnicima u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica predsjedničkog ureda Južne Koreje.  

Dodala je kako će njihov posjeta Pjongjangu završiti u utorak, nakon drugog sastanka sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

Izvor: Agencije