Sjeverna Koreja ne želi više Pompea u nuklearnim pregovorima

Izjave objavljene nekoliko sati nakon što je KCNA objavila da je Sjeverna Koreja testirala novi tip taktičkog naoružanja (EPA)

Sjeverna Koreja ne želi više da američki državni tajnik Mike Pompeo učestvuje u nuklearnim pregovorima, te želi nekoga ko je “pažljiviji i zreliji u komunikaciji”, objavili su državni mediji u četvrtak.

Državna novinska agencija KCNA također je objavila, citirajući izjavu Kwona Jonga Guna, višeg dužnosnika u sjevernokorejskome ministarstvu vanjskih poslova, da “niko ne može predvidjeti” situaciju na Korejskom poluotoku ako SAD ne odustane od “ključnog razloga” zbog kojega je Pjongjang prisiljen razvijati nuklearni program, bez dodatnih detalja u izjavi.

“Bojim se da će atmosfera biti loša i da će razgovori ponovno zaglibiti ako Pompeo nastavi učestvovati u raspravama”, rekao je Kwon, a prenosi KCNA.

“Posljedično, u slučaju mogućeg nastavka dijaloga sa SAD-om, nadam se naš kolega neće biti Pompeo.. već osoba koja će biti pažljivija i zrelija u komunikaciji s nama”.

Testiranje oružja

Te su izjave objavljene nekoliko sati nakon što je KCNA objavila da je Sjeverna Koreja testirala novi tip taktičkog naoružanja, te da je čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un lično nadzirao lansiranje.

Saopćenje je objavljeno u trenutku kada su se pojavili izvještaji o tome da je primijećena aktivnost u istražnim centrima u Sjevernoj Koreji, za koje se vjeruje da služe za razvoj raketa dalekog dometa, koje bi mogle pogoditi teritoriju SAD-a, navode američki mediji.

Bijela kuća objavila je da je upoznata s događajem, ali nije objavila nikakav komentar.

Radi se o prvom sjevernokorejskom javnom testiranju oružja od drugog samita sa SAD-om u Hanoiju u februaru.

Izvor: Agencije