Sjeverna Koreja namjerava pojačati mjere nuklearnog odvraćanja

Donesene su mjere o znatnom jačanju i razvoju vatrene snage artiljerije Korejske narodne armije, prema agenciji KCNA (EPA)

U Sjevernoj Koreji se razgovaralo o novim mjerama za jačanje mjera “nuklearnog odvraćanja” na sastanku kojim je predsjedavao vođa Kim Jong-un, javila je zvanična novinska agencija KCNA.

“Na sastanku su predstavljene nove mjere namijenjene jačanju vojnog nuklearnog odvraćanja zemlje”, navela je sjevernokorejska agencija, prenosi Beta.

O tim “presudnim mjerama” odlučeno je na sastanku Centralne vojne komisije kojom je predsjedavao Kim Jong-un, dodala je agencija ne navodeći kada je sastanak održan ni detalje o mjerama.

Kako je navedeno na sastanku se razgovaralo o stavljanju strateških oružanih snaga u stanje pripravnosti u okviru “povećanja i razvoja oružanih snaga zemlje”.

Donesene su mjere o znatnom jačanju i razvoju vatrene snage artiljerije Korejske narodne armije, prema agenciji KCNA.

Kimovo pojavljivanje

Ako je sastanak održan posljednjih nekoliko dana, to bi bilo Kimovo prvo javno pojavljivanje u gotovo tri sedmice, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Brojne glasine o Kimovim zdravstvenom stanju kružile su u inostranstvu kada se nije pojavio na važnoj proslavi 15. aprila, najvažnijem političkom datumu u zemlji kada se obilježava rođenje osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, djeda sadašnjeg vođe.

Kim se ponovo pojavio u javnosti početkom maja, izgledao je dobrog zdravlja na slikama objavljenim u sjevernokorejskim medijima.

Objava o vojnim nuklearnim mjerama sjevernokorejskih vlasti dolazi neposredno poslije pisanja Washington posta da administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa govori o mogućem provođenju prve američke nuklearne probe od 1992. godine da bi uputila upozorenje Rusiji i Kini.

Prema američkom listu koji je o ovom pisao u petak pozivajući se na jednog visokog i dva bivša člana vlade, o tome se razgovaralo na sastanku 15. maja.

Izvor: Agencije