Sjeverna Koreja kritizirala SAD zbog otpužbi za kibernetičke prijetnje

Novac je, kako se tvrdi, korišten za podršku sjevernokorejskom nuklearnom programu (Reuters)

Sjeverna Koreja u petak je kritizirala Sjedinjene Američke Države zbog saopćenja iz prošlog mjeseca u kojem su optužile Sjevernu Koreju za kibernetičke prijetnje.

“Naša država nema nikakve veze s onim za što SAD tvrdi da je kibernetička prijetnja”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje u saopćenju na svom sajtu na engleskom jeziku, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Yonhap.

“SAD-u treba biti jasno svjesne da bezvrijedne i istrošene zavjere koje sami izmišljaju više ne prolaze kod međunarodne zajednice”, navodi se u saopćenju.

Četiri agencije američke vlade 15. aprila izdale su zajedničko saopćenje o kibernetičkim prijetnjama koje dolaze iz Sjeverne Koreje, navodeći da su one opasnost po integritet i stabilnost međunarodnog finansijskog sistema.

U saopćenju je navedeno da se Sjeverna Koreja oslanja na kibernetički kriminal kako bi prikupila sredstva za razvoj oružja za masovno uništenje i izvođenje balističkih raketnih programa.

Ranije optužbe SAD-a

Američko Ministarstvo pravde optužilo je državnu banku Sjeverne Koreje za nepoštivanje zakona o američkim sankcijama, a 28 sjevernokorejskih i pet kineskih državljana za pranje novca, pronevjeru i druga krivična djela.

Prema optužnici, sjevernokorejska Vanjskotrgovinska banka s optuženim službenicima navodno je “oprala” novac u iznosu najmanje 2,5 milijardi dolara posredstvom međunarodnog bankovnog sistema, a preko više od 250 “paravan-firmi”.

Novac je, kako se tvrdi, korišten za podršku sjevernokorejskom nuklearnom programu, prenosi Reuters, pozivajući se na agenciju Yonhap.

Prema navodima Washington Posta, riječ je o najvećem slučaju kršenja sankcija od Sjeverne Koreje.

Povjerljivi izvještaj UN-a

Optužbe za pranje novca Sjevernoj Koreji upućivane su i prošle godine.

U povjerljivom izvještaju Ujedinjenih naroda, u koji je Reuters imao uvid, kaže se da je Sjeverna Koreja zaradila približno dvije milijarde dolara za svoje programe razvoja “oružja za masovno uništenje kradući od finansijskih institucija i razmjenjujući kriptovalute rasprostanjenim i sve naprednijim kibernetičkim napadima”.

Pjongjang je, također, nastavio unapređivati svoje nuklearne i raketne programe, ne provodeći pritom nuklearne testove ili lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, navodi se u izvještaju, koji su Komitetu za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti UN-a dostavili “nezavisni eksperti” nakon šestomjesečne misije nadgledanja.

Izvor: Agencije