Sjeverna Koreja izvrijeđala Obamu zbog filma

Američki film "Interview" je komedija o zavjeri CIA-e da izvrši atentat na sjevernokorejskog lidera (Getty Images)

Sjeverna Koreja nazvala je američkog predsjednika Baracka Obamu “majmunom” zbog poziva kinima da prikažu komediju o atentatu na njihovog lidera Kim Jong-una i zaprijetila “neizbježnim smrtonosnim udarima” zbog spornog filma.

Pjongjang je, također, optužio SAD za obaranje internetskih stranica u Sjevernoj Koreji ove sedmice, koji su se dogodili pošto je SAD obećao da će odgovoriti na hakerski napad na kompaniju Sony Pictures, producenta filma.

Sony Pictures je isprva odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsjetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u prijetnjama upućenim kinima koji bi film prikazivali, podsjeća agencija Tanjug.

Obama je kritizirao odluku Sonyja i film je počeo da se prikazuje ove sedmice, prenijele su agencije.

Nepromišljeno ponašanje

Nacionalna komisija za odbranu Sjeverne Koreje saopćila je danas da Obama stoji iza puštanja filma “Interview” koji je okarakterizirala kao nelegalan, nepošten i reakcionaran.

“Obama se ponaša nepromišljeno u riječima i djelima poput majmuna u tropskoj šumi”, rekao je neimenovani zvaničnik sjevernokorejske Komisije u saopćenju koje je prenijela zvanična agencija KCNA.

“Ukoliko SAD nastavi u američkom stilu arogantne, bezobzirne, proizvoljne prakse, nalik gangsterskoj, uprkos ponovljenim upozorenjima (Sjeverne Koreje), treba da imaju na umu da će njihovi propali politički poslovi doživjeti neizbježne smrtonosne udarce”, rekao je sjevernokorejski zvaničnik.

Komisija je saopćila da je film “kojim se promovira terorizam, napravljen uz umiješanost visokih zvaničnika američke administracije”, posljedica neprijateljske politike SAD prema Sjevernoj Koreji.

Prema riječima zvaničnika sjevernokorejske Komisije “SAD, velika država, počela je sa ometanjem internet operacija velikih medija u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, bez stida poput djece koja se igraju žmurke”.

Napadi na Sony

On je optužio Washington da je hakiranje kompanije Sony povezao sa Sjevernom Korejom bez jasnih dokaza.

SAD su već odbacile prijedlog Pjongjanga da se sprovede zajednička istraga u vezi sa hakerskim napadom na kompaniju Sony.

Sjeverna Koreja je danas iznijela protivprijedlog navodeći da istraga može da bude sprovedena privatno ukoliko je za SAD suviše teško da otkrije osjetljive informacije.

Američki film “Interview” je komedija o zavjeri CIA-e da izvrši atentat na sjevernokorejskog lidera.

Film je zaradio više od milion dolara od prikazivanja na dan Božića u više od 300 nezavisnih kina, pošto su veliki kino-lanci odbili prikazati film, nakon prijetnji hakera.

Izvor: Agencije