Sjeverna Koreja izvela novi test na poligonu za lansiranje raketa

Novi test izveden je uoči dolaska posebnog američkog izaslanika za Sjevernu Koreju i Južnu Koreju (EPA)

Sjeverna Koreja je saopćila da je izvela još jedan test na poligonu za lansiranje, kako bi ojačala svoju strategiju nuklearnog odvraćanja, objavila je u subotu državna novinska agencija KCNA.

Prije sedam dana KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja izvela “vrlo važan” test na lansirnom mjestu Sohae, a riječ je o poligonu za lansiranje raketa za koji su američki dužnosnici rekli da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti, prenosi Hina.

U najnovijem izvještaju KCNA navodi da je lansiranje u petak bio “uspješan test velike važnosti”, ali ne kaže šta se testiralo.

Kasnije u subotu je načelnik Generalštaba sjevernokorejske vojske Pak Jong-chon rekao da je cilj proba da se poboljša odbrana Sjeverne Koreje kroz razvoj novog oružja.

“Neprocjenjivi podaci, iskustvo i nove tehnologije, stečeni u nedavnim testovima istraživanja odbrambene nauke, bit će u potpunosti primijenjeni na razvoj još jednog strateškog oružja Sjeverne Koreje za definitivno i pouzdano obuzdavanje i nadvladavanje nuklearne prijetnje SAD-a”, kazao je Jong-chon.

Novi test izveden je uoči dolaska Stephen Bieguna, posebnog američkog izaslanika za Sjevernu Koreju i Južnu Koreju.

Između prijetnji i razgovora

Biegun dolazi uoči isteka roka koji je Pjongjang postavio SAD-u, zahtijevajući ublažavanje stava prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji.

Posljednjih sedmica primjetan je porast napetosti, nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u verbalni rat s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak saopćila da im Washington “nema ništa za ponuditi” čak i ako se razgovori ponovo pokrenu.

“Biegun će pokušati ostaviti dojam da SAD neće dopustiti manipulaciju Sjeverne Koreje te istovremeno dati do znanja da je američka strana voljna nastaviti razgovarati”, kazao je diplomatski izvor u Seulu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i Trump prošle godine su se sastali tri puta i razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, ali napredak je jedva primjetan.

Izvor: Agencije