Oglasi

Sjeverna Koreja izbjegava sankcije na luksuz

Prema sankcijama Ujedinjenih naroda, nikakva luksuzna roba ne bi smjela ulaziti u Sjevernu Koreju.

luWapFLnh8o

Ujedinjeni narodi prošle godine uveli su novi paket sankcija Sjevernoj Koreji, nakon što je Pyongyang proveo još jedno nuklearno testiranje, a nove mjere se odnose na bankarstvo, putovanja i trgovinu. Ipak, sjevernokorejski režim pronalazi načine da ih zaobiđe.

Stanovnicima Pyongyanga, kako javlja Al Jazeerina Teresa Bo, novi akvapark, koji ima potpuno nove bazene i tobogane te 12 različith vrsta sauna, simbol je prosperiteta. Za sjevernokorejsku vladu takva mjesta su i simbol prkosa.

"Prema sankcijama Ujedinjenih naroda, nikakva luksuzna roba ne bi smjela ulaziti u Sjevernu Koreju. Neke od ovih stvari su uvezene, ali većinu smo sami napravili. Neki stranci smatraju da je ovo luksuzno mjesto za visoku klasu, ali možete vidjeti da obične porodice i građani dolaze ovamo i uživaju", kaže Kang Hyon-gyu iz Komiteta za kulturne odnose.

Tokom prošle godine, uvoz luksuzne robe znatno je porastao, uprkos sankcijama. Većina se može naći u Pyongyangu, gdje nije teško primijetiti strana vina i automobile.

Zabranjen i uvoz rasnih konja

U jedan konjički klub, nekoliko minuta vožnje od grada, sve više ljudi dolazi kako bi učili jahati.

"Prema sankcijama UN-a, i konji bi trebali biti zabranjeni, zato što se smatraju luksuznom robom. Ipak, Vlada pronalazi različite načine da ih uveze u zemlju", javlja Teresa Bo.

Iako definicija luksuzne robe varira od zemlje do zemlje, u sjevernokorejskom slučaju očito je kako je cilj sankcija koje je UN uveo prošle godine nanijeti štetu vladajućoj klasi, a ne većini stanovništva koja baš i nema pristup novim luksuznim objektima.

Ho Won-joo radi u jednom od ministarstava u Pyongyangu i prvi put je doveo djecu u konjički klub na jahanje.

"Zahvaljujući svim novoizgrađenim objektima i parkovima, možemo reći da imamo lijep život, sa mnogo više kulturnih i zabavnih dešavanja, a sve zahvaljujući brizi i ljubavi našeg velikog maršala Kim Jong-una", kaže Ho Won-joo.

Korist od zabavnih parkova nemaju svi

Mnogi instruktori u klubu već dugo uče o konjima, a na pitanje šta misle o tome što SAD i UN ne žele da se konji dovoze u Sjevernu Koreju, odgovaraju kako "ne znaju ništa o politici".

Radnici možda ne mogu govoriti o politici, ali jasno je da je mjesto na kojem rade politička poruka i da će sjevernokorejsko vodstvo nastaviti prkositi sankcijama UN-a.

"Na snazi su mnoge sankcije i zabrane, ali ovdje postoji izreka: Kad naša partija i vođa nešto odluče, mi provedemo u djelo", poručuju stanovnici Pyongyanga.

U to niko u Sjevernoj Koreji ne sumnja.

Kada je, prije skoro tri godine, preuzeo vlast, Kim Jong-un je naredio gradnju mnogih novih zgrada i zabavnih sadržaja, a hoće li od takvih promjena koristi imati svi građani, tek se treba vidjeti.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.