Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana

Vojska Južne Koreje saopćila je da je ispalila dvije balističke rakete kao brzi odgovor na posljednju provokaciju sjevernokorejske vojske, navodi južnokorejska agencija Yonhap.

Navodi se da je vojska lansirala rakete Hyunmoo 2 s lokacije na istoku zemlje u blizini granice dvije Koreje samo šest minuta nakon što je Pjongjang ispalio svoju raketu.

Južnokorejska vojska navela je da je jednom raketom “tačno pogođena” gotovo 250 kilometara daleka simulirana meta u Japanskom moru, što je ista razdaljina kao do aerodroma Sunan u glavnom gradu Sjeverne Koreje, dok je druga raketa pala u more “u inicijalnoj fazi”.

Sjeverna Koreja rano u petak ispalila je neidentifikovani projektil, objavili su japanska vlada i južnokorejska vojska, dodajući da je on preletio otok Hokkaido i pao u more.

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio Hokkaido u 7:06 po lokalnom vremenu te pao u more 2000 kilometara istočno od tog otoka.

Također su objavile da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japansku teritoriju.

Generalštab Južne Koreje saopćio je danas da je raketa putovala blizu 3700 kilometara i dostigla visinu 770 kilometara, prenosi agencija Beta.

Raketa je lansirana iz Sunana, gdje se nalazi međunarodni aerodrom u Pjongjangu i odakle je ispaljena i prethodna raketa preko Japana. Analitičari pretpostavljaju da je u pitanju ista raketa srednjeg dometa Hwasong-12.

Adekvatan odgovor

Tokio je dodao da će preduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda, te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom, prenosi agencija Hina.

Južnokorejska i američka vojska analiziraju pojedinosti tog lansiranja, objavljeno je.

Južna Koreja pozvala je na hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti Sjedinjene Američke Države “na pepeo i mrak” zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Izvor: Al Jazeera i agencije