Sjeverna Koreja ispalila novi projektil u Japansko more

Pjongjang pokušava razviti balistički projektil dugog dometa koji može nositi nuklearnu bojevu glavu do kopna SAD-a (AP)

Sjeverna Koreja je ispalila novi balistički projektil u Japansko more, objavilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje. 

Ispaljivanje rakete potvrdili su i američki vojni izvori, navodeći da se radilo o balističkoj raketi srednjeg dometa KN-15, poznatija kao Pukguksong-2.

Raketa je ispaljena iz vojne baze pokraj sjevernokorejskog grada Sinpoa, a pala je nakon devet minuta od lansiranja u more, prenosi Hina.

To je nova sjevernokorejska provokacija uoči razgovora američkog i kineskog predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga krajem sedmice.

Osuda testiranja

Prije dvije sedmice Pjongjang je neuspješno pokušao lansirati raketu istog dometa.

“Potvrđeno je da je Sjeverna Koreja lansirala još jednu balističku raketu. Sjedinjene Američke Države su dovoljno govorile o Sjevernoj Koreji i nemamo više komentara”, kazao je američki državni sekretar Rex Tillerson.

Japan je osudio lansiranje projektila i kazao da je prekršena rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Južna Koreja, Japan i SAD pokrenuli su u ponedjeljak zajedničke pomorske manevre namijenjene suprotstavljanju prijetnji od strateških raketa more-zemlja koje ispaljuju sjevernokorejske podmornice, objavilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Trostrani vojni manevri koji traju tri dana i uključuju 800 vojnika, pokrenuti su nakon što je američki predsjednik Donald Trump u nedjelju izjavio kako je spreman sam “riješiti” sjevernokorejski problem bez pomoći Kine, prenio je Financial Times.

Razvoj raketa

Vojne vježbe su počele u vodama južno od Korejskog poluotoka, a uključuju razarače i helikoptere specijalizirane za borbu protiv podmornica, istaknulo je ministarstvo.

Pjongjang nastoji razviti međukontinentalne balističke rakete koje bi mogle doseći kontinentalnu teritoriju SAD-a.

Sjeverna Koreja izvela je pet nuklearnih pokusa, od kojih dva 2016.

Izvor: Agencije