Sjeverna Koreja ispalila još dva projektila u more

Kim Jong-un pokušava učvrstiti podršku u državi u vrijeme zabrinutosti zbog mogućeg širenja epidemije korona virusa (EPA)

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila u more još dvije, kako se pretpostavlja, balističke rakete, saopćili su Južna Koreja i Japan.

Pjongjang je time nastavio seriju testiranja oružja, što ukazuje da lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un pokušava učvrstiti podršku u državi u vrijeme zabrinutosti zbog mogućeg širenja epidemije korona virusa.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je uočila projektile koji su letjeli od grada Wonsan, na istočnoj obali Sjeverne Koreje, do voda između Japana i Korejskog poluotoka, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Južna Koreja je lansiranje raketa opisala kao “veoma neprimjereno” u periodu kada se svijet bori protiv pandemije korona virusa i pozvala Pjongjang da obustavi takve akcije.

Problem za međunarodnu zajednicu

Ministarstvo odbrane Japana saopćilo je da su dvije, kako se pretpostavlja, balističke rakete najvjerovatnije pale u more u blizini japanske ekskluzivne ekonomske zone.

“Nedavna sjevernokorejska višestruka ispaljivanja balističkih raketa veliki su problem za cijelu međunaronu zajednicu, uključujući Japan”, navelo je Ministarstvo odbrane ove države.

Pjongjang je prethodnih sedmica ispalio u more brojne rakete i granate, u očiglednom pokušaju da poveća vojnu sposobnost u vrijeme kada su u zastoju pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje o njenom nuklearnom razoružavanju.

Sve to oružje bilo je kratkog dometa i moglo je dosegnuti kopno Južne Koreje, ali ne i da bude direktna prijetnja za SAD.

Izvor: Agencije