Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete

Projektili su pali u more istočno od obale Korejskog poluotoka nakon što su prevalili oko 490 kilometara (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak dvije rakete kratkog dometa, objavila je južnokorejska vojska, vjerujući da je riječ o potezu kojim Pjongjang izražava svoj prosvjed protiv južnokorejsko-američkih vojnih vježbi koje bi trebale početi kasnije tijekom dana.

Nakon ispaljivanja raketa, Sjeverna Koreja je zaprijetila i da će izvesti “nemilosrdne udare” protiv SAD i Južne Koreje.

“Situacija na Korejskom poluotoku je ponovno na pedalj od ruba rata. Sredstva kojima bi se izborili s agresijom i ratom američkih imperijalista i njihovih sljedbenika nije ni dijalog, niti mir. S njima se treba obračunati samo nemilosrdnim udarima”, navela je riječi glasnogovornika Korejske narodne armije agencija KCNA.

Projektili su pali u more istočno od obale Korejskog poluotoka nakon što su prevalili oko 490 kilometara, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo obrane, dodajući da Pjongjang nije uputio nikakvo upozorenje za zabranu plovidbe pa se taj čin može smatrati teškom provokacijom.

“Ako Sjeverna Koreja poduzima provokativne akcije, naša će vojska reagirati odlučno i snažno pa će Sjeverna Koreja gorko požaliti”, rekao je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva obrane Kim Min-seok.

Ispaljivanje raketa dogodilo se na dan kad trebaju početi redovite zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a.

Sjevernokorejske vlasti oštro kritiziraju sve takve vježbe proglašavajući ih “pripremama za rat”.

Prijetne Pjongjanga

Zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD trajat će osam tjedana, velikog su obima i u njima sudjeluje oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika.

Ovogodišnji manevri će obuhvatiti u posebnom segmentu i kompjutorski simuliranu vježbu, a angažirane su zrakoplovne, kopnene i pomorske snage.

Portparol Korejske narodne armije te je vježbe nazvao “opasnim nuklearnim ratnim vježbama za invaziju na Sjevernu Koreju”, kao i “neoprostivom ratnom histerijom nečasnih neprijateljskih snaga”.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un apelirao je prije dva dana na vojsku da se pripremi za rat sa SAD i njihovim saveznicima.

“Situacija u kojoj je veliki rat za nacionalno ujedinjenje neminovan zahtijeva da sve postrojbe Korejske narodne armije postanu postrojbe elitne garde u potpunosti spremne za rat – politički i ideološki, u vojnoj tehnici i materijalu”, poručio je Kim Jong-un, a prenijela je KCNA.

Pjongjang svake godine pojačava ratobornu retoriku u vrijeme održavanja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi zbog kojih uvijek dolazi do porasta tenzija na podijeljenom Korejskom poluotoku, navodi AFP.

Izvor: Agencije