Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa

Ovo lansiranje sedmo je u nizu testiranja projektila Sjeverne Koreje otkako su se Trump i Kim Jong-un u junu sastali na granici dvije Koreje (EPA)

Sjeverna Koreja u subotu je lansirala dva balistička projektila kratkog dometa u more pored svoje istočne obale, saopćila je južnokorejska vojska, što je posljednje u nizu raketnih testiranja u zadnjih nekoliko sedmica uslijed zastoja pregovora o denuklearizaciji.

Ovo lansiranje sedmo je u nizu testiranja projektila Sjeverne Koreje otkako su se predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u junu sastali na granici dviju Koreja.

Raketni pokusi zakomplicirali su pokušaje obnove pregovora između američkih i sjevernokorejskih pregovarača o budućnosti nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, prenosi Hina.

Dvojica vođa u junu su dogovorili ponovni početak pregovora, no SAD do sada nije uspio pokrenuti razgovore. Proces je u zaustavljen nakon neuspješnog drugog summit Trumpa i Kima u Hanoiu u februaru.

Trump je ranije ovog mjeseca izjavio da mu je Kim rekao da je spreman nastaviti razgovore o sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim programima te da će zaustaviti testiranja raketa čim završe američko-južnokorejske vojne vježbe.

‘Velika zabrinutost’

Međutim, zajedničke vježbe dvije zemlje su završile, a nastavljena raketna testiranja izazivaju “veliku zabrinutost”, saopćilo je u subotu Vijeće za nacionalnu sigurnost Južne Koreje (NSC).

Trump je nakon posljednjih lansiranja rekao da SAD ima dobar odnos sa Sjevernom Korejom.

“Kim Jong-un je bio poprilično iskren prema meni”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Sjeverna Koreja je posljednjih sedmica više puta kritizirala vježbe koje su se uglavnom izvodile pomoću računarskih simulacija, kao i južnokorejski uvoz oružja poput borbenih aviona F-35 te američko testiranje krstarećih projektila srednjeg dometa, navodeći kako predstavljaju prijetnju i ometaju dijalog između država.

Južnokorejsko Vijeće za nacionalnu sigurnost pozvalo je Sjevernu Koreju da zaustavi eskalaciju tenzija te su pristali pomoći u ponovnom pokretanju pregovora između Sjeverne Koreje i SAD-a, poručio je Ured predsjednika Južne Koreje.

“Vidjeli smo izvještaje o lansiranju raketa u Sjevernoj Koreji te ćemo nastaviti pratiti. Blisko sarađujemo sa svojim japanskim i južnokorejskim saveznicima”, rekao je viši dužnosnik američke administracije.

Kršenje rezolucije UN-a

Japanski ministar odbrane Tekshi Iwaya rekao je da su lansiranja raketa čisto kršenje rezolucija UN-a te se ne smiju ignorirati. Potvrdio je da posljednje rakete nisu pale unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone te nisu predstavljale prijetnju za sigurnost Japana.

Združeni štab južnokorejske vojske je objavio da je Sjeverna Koreja u subotu ujutro ispalila dva projektila kratkog dometa iz vojnog kompleksa Sondok u provinciji Južni Hamjong. Projektili su letjeli oko 380 kilometara i dosegnuli su visinu od 97 km, rekli su iz stožera te dodali da su ove rakete dostigle najvišu visinu od svih lansiranih do sad u ovoj godini.

“Naša vojska prati poteze Sjevera i u slučaju dodatnog lansiranja spremna je na sve mogućnosti”, stoji u saopćenju štaba.

Sjeverna Koreja je posljednjih nekoliko dana izvela niz testiranja raketa kratkog dometa u znak protesta protiv američko-južnokorejskih vojnih vježbi koje smatra prijetnjom. Zadnje lansiranje je bilo u utorak.

Izvor: Agencije