Sjeverna Irska i dalje podijeljena

Već nekoliko dana traju neredi na ulicama Belfasta u Sjevernoj Irskoj, gdje probritanski lojalisti demonstriraju zbog skidanja britanske zastave sa zgrade Gradske vijećnice.

Dopisnik Al Jazeere Jonah Hull razgovarao je s predstavnicima suprotstavljenih strana o tome kako bi ovi neredi mogli utjecati na dugogodišnji mirovni proces.

Petnaest godina nakon mirovnog sporazuma koji je trebao ujediniti dvije strane, Sjeverna Irska duboko je podijeljena.

Zajednice su odvojene takozvanim “zidovima mira”. Politika i religija razlike su koje nije lako ostaviti po strani.

“Najnoviji talas protesta i nereda probritanskih lojalista, zbog odluke da se britanska zastava svakodnevno ne vihori iznad Gradske vijećnice, mogao bi ugroziti godine mukotrpnog zbližavanja ovih zajednica, katoličke i nacionalističke s jedne strane, protestantske i lojalističke s druge, koje temeljna uvjerenja stavljaju na suprotne strane ograde”, izvijestio je Hull.

Minimalne šanse

Na pitanje da li bilo ko ima snage za povratak decenijama neprestanog nasilja, predstavnik nacionalističke strane Niall O'Donnghaile odgovara: “Mislim da su šanse da se vratimo nasilju minimalne, jer većina ljudi, i nacionalisti i unionisti, i republikanci i lojalisti, čvrsto vjeruje u mirovni i politički proces. Problem zastave za većinu ljudi je riješen. Realnost Belfasta, kao modernog, progresivnog evropskog grada, jeste da se promijenio.”

Ali na lojalističkim ulicama istočnog Belfasta ovi protesti pokazali su istinski bijes zbog zastave, koja je ključni simbol britanske kulture.

“Agenda republikanaca više ne uključuje oružje i bombe. Danas je drugačija. Moram se zapitati šta radim kad sjedim s ljudima kojima je cilj uništiti sve do čega mi je stalo”, kazao je lojalista Jim Wilson.

“Čini se da većina građana zaista ne želi nasilje. Ali izgleda da nema mnogo prostora ni za kompromis između dva suprotstavljena cilja: vizije ujedinjene Irske na jednoj i vizije ostanka u uniji sa Britanijom na drugoj strani”, javio je Hull.

Izvor: Al Jazeera