Sjever Italije protiv dolaska migranata

Mnogi migranti koji pokušavaju iz Afrike doći do Evrope bit će prebačeni u prihvatne centre na sjeveru Italije. Grad Mantua u Lombardiji izdvojio je blizu četiri miliona eura za pomoć migrantima.

Ali, ta odluka izazvala je ogorčenje brojnih stanovnika, javlja Phil Lavelle, novinar Al Jazeere. 

“Ovaj historijski grad tokom godina se gotovo nije mijenjao. Ali sastav njegovog stanovništva jeste, naročito u posljednje vrijeme. Kao većina Italije, pokušava se nositi s velikim brojem migranata koji stalno pristižu. Sjever je bogatiji dio Italije, ima razvijenu proizvodnju, industriju, mnogo više novca. Ali stanovnici tog regiona imaju vlastite probleme i smatraju da novac treba trošiti na njih, a ne na migrante”, javlja Lavelle.

Protest protiv migranta je organizirala Sjeverna liga, stranka koja se protiv imigraciji. Želi da Italijani spriječe lokalnu upravu da koristi novac kako bi pomogla pridošlicama.

Davide Boni iz Sjeverne lige je kazao: “Italijanska ekonomija ne može se nositi s ovom situacijom. Suočavamo se s ekonomskom krizom. Mi bismo trebali biti prioritet. Nismo rasisti, Italija jednostavno nema dovoljno resursa za ovo.”

Nezadovoljstvo stanovnika

Pristalice žure da potpišu peticiju.

“Katastrofa se nastavlja. U toku je invazija na nas. Veliki problem je sigurnost. Naše supruge i djeca više ne mogu navečer slobodno hodati, a to je veliki problem”, kazao je jedan stanovnik Mantue.

Njegov sugrađanin je dodao: “Previše ih dolazi ovamo. Nema dovoljno prostora, ni radnih mjesta za sve.”

U predgrađu migranti imaju vlastiti prostor. Njihova zajednica odvojena je od ostalih, što je prava priča o dva grada.

Migrant Hatab Jabang je kazao: “Ovdje nisam sretan. Nailazimo na brojne poteškoće. Uspjeli smo pobjeći iz Libije, u kojoj se vodi rat, da bismo došli ovamo i sreli ljude koje govore da nas ne žele u svojoj zemlji. Zaista nam je teško.”  

Mantua je tokom stoljeća bila poprište mnogih bitaka, ali ne ovakvih. Grad je okružen kanalom koji ga odvaja od vanjskog svijeta. Ironično, taj kanal više ne može spriječiti ljude da uđu u Mantuu, niti spriječiti promjene.

Izvor: Al Jazeera