Sjever Crne Gore zbog krize ostaje bez ljudi

Uprkos brojnim prirodnim bogatstvima, sjever Crne Gore najsiromašniji je dio te zemlje. Zato su ga u potrazi za boljim životom posljednjih godina napustile hiljade ljudi.

Vlada tvrdi da je u sjever za pet godina uloženo blizu 350 miliona eura, stanovništvo i dalje odlazi, a nezaposlenost raste, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Selo Rasovo se nalazi kraj Bijelog Polja. U devet kuća porodice Čoković živi samo desetak ljudi. Ostali su odselili u Podgoricu, primorje i inostranstvo.

Sin Vehbe Čokovića prije dva mjeseca otišao je u Švedsku, a na put se sprema i njegova kćerka.

On je kazao: “Ovdje nema opstanka narodu, ko misli da živi standardno. Ovdje ko hoće da bude bijednik, da se muči da li danas ima da doručkuje ili nema, može da živi i da čeka kada će ga naći smrt od gladi”.

Bijelo Polje jedna je od 13 općina crnogorskog sjevera. Gotovo sve su ispod prosječne stope razvoja.

Nevladina organizacija Euromost tvrdi da je zbog neimaštine i nezaposlenosti samo u protekla tri mjeseca sjever napustilo 2.000 hiljade ljudi, što je blizu jedan posto. 

Almer Mekić iz Euromosta je rekao: “Ovo je nacionalni problem, ovo nije samo problem Bijelog Polja i sjevera. Nacionalni, na koji mora da se sjedne i da se vidi kako i na koji način da se spriječi ili zaustavi iseljavanje i na koji način sjeverni region koji pokriva ne malo, nego 53 posto područja da se spasi. Da ne ostanu ovdje da rade samo administracije lokalne ili državne institucije”.

Mala ulaganja

Tvrdnju da država ne ulaže dovoljno u sjever Mekić ilustrira podatkom o dodjeli državne pomoći.

Cifre pokazuju da je Vlada 2013. za centralnu regiju izdvojila više od 90 posto novca, dok je u sjeveru pripalo nepunih dva posto.

“Iako trend iseljavanja stanovništva sa crnogorskog sjevera traje već decenijama, vlada ove zemlje sistemski mu se posvetila tek 2011. godine, kada je usvojila poseban zakon o ravnomjernom regionalnom razvoju. Takođe, prošle godine, usvojen je strateški plan za sjever koji treba da se primijeni u narednih pet godina”, javlja Marinović.

Jedan takav država je već primijenila i od 2010, kažu u Vladi, u razvoj sjevera investirala 350 miliona eura, najviše u infrastrukturu. 

To je, tvrde, dalo rezultate: povećalo broj preduzeća, poljoprivrednih domaćinstava, prosječnu zaradu, prihode budžeta, ali ne i zapošljavanje.

Miodrag Latković, iz Ministarstva ekonomije Crne Gore je rekao: “Moramo da konstatujemo da onaj koji je možda i najznačajniji indikator razvoja, a to je nezaposlenost, nismo postigli očekivane rezultate. Nije došlo do smanjenja, naprotiv, nezaposlenost je povećana i u državi i u sjevernom regionu”.

Vlast se nada da će putem planiranih investicija, koje su samo za ovu godinu 230 miliona eura, najviše za autoput, biti i novih radnih mjesta. Statistika pokazuje da 40 posto nezaposlenih u Crnoj Gori živi na sjeveru države, kao i najveći broj siromašnih. U ovoj regiji se nalaze dvije trećine prirodnih bogatstava države.

Izvor: Al Jazeera