Sjena migranata nad samitom Evropska unija – Afrika

Izbjeglice, Migranti
Europska unija je suočena s dosad nezabilježenim priljevom mladih afričkih migranata (EPA)

Ukupno 83 čelnika 55 afričkih i 28 europskih država okupit će se u srijedu i četvrtak u Abidjanu, glavnom gradu Obale Bjelokosti, na 5. summitu EU-Afrika na kojem će glavne teme biti migracije i sigurnost.

Na summitu će se raspravljati o jačanju odnosa između Afričke i Europske unije, a u središtu pozornosti su investicije u mlade.

To je pitanje ključno važno  s obzirom na to da je Afrika najmlađi kontinent, 60 posto stanovništva mlađe je od 25 godina, a 40 posto stanovništva mlađe je od 15 godina.

Europska unija je suočena s dosad nezabilježenim priljevom mladih afričkih migranata koji se izlažu smrtnoj opasnosti u pokušaju da se domognu europskih obala, najčešće iz Libije do Italije.

Mogherini: Nepodnošljivo otkriće o robovima

Upravo bi pitanje afričkih migranata moglo zasjeniti summit, za koji EU naglašava da nije summit o migracijama nego o jačanju partnerstva između dviju strana.

Pojedini afrički čelnici zatražili su da se na dnevni red summit uvrsti pitanje prodaje migranata kao robova na javnoj dražbi u Libiji, za što se zna već nekoliko mjeseci.

“Željela bih naglasiti da ovo nije summit o migracijama, to je summit o partnerstvu između Afričke i Europske unije koji obuhvaća puno veći raspon tema od migracija. Međutim, summit je naravno i prigoda da zajednički djelujemo u pogledu situacije s migrantima u Libiji, ne samo danas jer ova situacija nažalost traje već godinama”, rekla je u prošlu srijedu u Europskom parlamentu Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

“Situacija s migrantima, naročito u Libiji tijekom posljednjih mjeseci i godina, izvor je velike zabrinutosti za naša dva kontinentta. Otkriće o robovima i trgovini ljudima nepodnošljivo je za obje obale, europsku i afričku”, istaknula je Mogherini.

Tempirana demografska bomba

“I europska i afrička strana dijele isti cilj: zaštititi ljude i uništiti mrežu kriminalaca. Mislim da smo posljednjih 10, 12 mjeseci pronašli način zajedničkog djelovanja, kroz stvarno i duboko partnerstvo i mislim da tako možemo postići velike rezultate”, dodala je Mogherini.

Europska komisija pokušava pronaći odgovor na pitanje kako se suočiti s masovnim priljevom migranata iz Libije, a koji bi bio prihvatljiv u pogledu poštivanja ljudskih prava.

EU pokušava na neki način izmjestiti rješavanje migrantske krize na zemlje poput Libije i Turske, koja je dobila nekoliko milijardi eura za zbrinjvanje sirijskih izbjeglica i tako ih spriječiti da prelaze u Grčku.

U EU-u kažu da se situacija u te dvije zemlje ne može uspoređivati – izbjeglice u Tursku uglavnom pristižu iz Sirije bježeći od ratnih sukoba, a oni koji dolaze u Libiju uglavnom su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, tj. na azil.

Afrika je tempirana demografska bomba – u posljednjih 25 godina stanovništvo se gotovo udvostručilo na današnjih 1,2 milijarde ljudi, a prema procjenama UN-a, do 2050. godine broj stanovnika ponovno bi se mogao udvostručiti na 2,4 milijarde.

Slabe uplate u Fond za Afriku

Po uzoru na Junkcerov Plan investicija za Europu, Komisija je pokrenula tzv. Vanjski investicijski plan za Afriku i susjedstvo, koji bi s početnih  4,1 milijarde eura europskog novca mogao pokrenuti investicije u visini od 44 milijarde eura do 2020. godine.

EU očekuje od afričkih država da veći postotak svog BDP-a izdvajaju za obrazovanje, s posebnim naglaskom na djevojčice.

Na summitu na Malti u studenome 2015. koji je bio posvećen pitanju migracija, EU je osnovala Fond za Afriku, ali zemlje članice su dosad vrlo malo uplatile u njega, tako da je zasad najveći dio uplaćen izravno iz europskog proračuna.

EU financira razvojne programe i inicijative diljem afričkog kontinenta, a najvećim dijelom sredstva dolaze iz Europskog razvojnog fonda koji u ovom programskom razdoblju 2014-2020. iznosi 30 milijarda eura.

Izvor: Agencije