Sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu u martu

Ban Ki-moon je istakao da je u prethodnom periodu postignut 'značajan korak naprijed' podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo (AFP)

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o situaciji na Kosovu, koja je trebala biti održana u petak, 22. februara, bit će odložena za mart, saznaje Tanjug u zgradi na East Riveru.

Datum nove sjednice još nije saopćen, a odluku će donijeti ruska delegacija, koja preuzima predsjedavanje u konsultacijama s ostalim članicama Vijeća sigurnosti.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je u svom redovnom tromjesečnom izvještaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut “značajan korak naprijed” podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reagiraju na izražavanje netrpeljivosti, poput incidenata tokom pravoslavnog Božića.

“Čestitam liderima obje strane, jer su se upustili u ovaj izazovan, ali važan politički proces, u cilju rješavanja najtežih pitanja koja koče napredak u njihovim odnosima”, naveo je šef UN-a u izvještaju za period od 16. oktobra do 15. januara.

Snažan signal

Ban je istakao da, iako postoje još mnoga neriješena teška pitanja, obnavljanje pregovora predstavlja “snažan signal da se obje strane zalažu za miran dijalog i prevazilaženje tereta prošlog sukoba”.

Šef UN-a je, međutim, ukazao da događaji u periodu izvještavanja ukazuju “kako na nastavak krhke situacije, tako i na šansu da se nastavi stabilizacija, pod uslovom da postoje političko vođstvo i dobra volja”.

Kada je riječ o situaciji u sjevernoj Mitrovici, Ban je istakao da su potrebni”koordinirano djelovanje i pažnja kako bi se sva teška pitanja riješila dobronamjerno i tako izbjegle dalje tenzije”.

Prvi čovjek UN-a je istakao da su, pored političkog procesa na visokom nivou, važni održivi napori da se unapredi pomirenje i poveća povjerenje među zajednicama na Kosovu.

Izvor: Agencije