Sjednica o raspuštanju Skupštine Kosova 22. augusta

Haradinaj i Veseli vanredne izbore vide kao jedinu opciju (EPA)

Vanredna sednica kosovske skupštine na kojoj će biti razmatrano njeno raspuštanje biće održana 22. avgusta, jednoglasno su odlučili šefovi poslaničkih grupa.

Odluka o sazivanju ove sednice doneta je nakon što je Ramush Haradinaj podneo neopozivu ostavku na premijersku funkciju, radi saslušanja u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, javio je portal Lajmi.

Tu odluku za Lajmi su potvrdili svi šefovi parlamentarnih grupa nakon sednice Predsedništva koju je sazvao predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli.

Nakon sednice, predsednik kosovskog parlamenta i najuticajnije vladajuće DPK, Kadri Veseli, pozvao je predsednika Kosova Hashima Thacija da odmah odredi datum izbora.

Veseli je rekao da je na sednici predsedništva parlamenta postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim rečima, u interesu građana.

“Raspuštanje skupštine omogućava predsedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubeđenjem i još uvek tvrdim da su izbori jedino rešenje za građane. Oni nisu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo”, rekao je Veseli čestitajući građanima, prenala je prištinska Koha.

Pošto je datum sednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veseli novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsednika.

Naime, ukoliko većina poslanika bude za raspuštanje skupštine, počeće da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hashim Thaci mora da raspiše vanredne parlamentarne izbore, navodi portal Kossev.

Haradinaj pozdravlja raspuštanje skupštine

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 81 glas.

Kosovski premijer u ostavci Ramush Haradinaj pozdravio je odluku predsedništva parlamenta o datumu raspuštanja tog zakonodavnog tela.

Koha je prenela da je Haradinaj rekao da je odluka skupštinskog predsedništva o održavanju rasprave 22. avgusta o raspuštanju tog tela “odgovarajuća i u skladu sa zakonima i ustavom”.    

Tom odlukom je, prema njegovim rečima, trasiran put izbornom procesu “kao jedinoj i neophodnoj opciji”.

Šef poslaničke grupe DSK Avdullah Hoti nakon sastanka predsedništva skupštine izjavio da je dogovoreno da pre raspuštanja škupštine bude odobren IPA sporazum koji će Kosovu doneti gotovo 100 miliona evra.

Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je ovom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memli Krasniki iz DPK-a je rekao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

Poslanik Inicijative Bilal Sherifi je rekao da se šefovi poslaničkih grupa nisu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

Izvor: Agencije