‘Sjedi da se ispričamo’ – dokumentarni film na AJB

Jasmin Džemiđić prvi je sit-down komičar u regiji i aktivist za prava osoba s invaliditetom. Kroz svoj rad pokušava ublažiti prepreke koje osobe s invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, od kojih su najveće one koje postoje u ljudskim glavama.

Za prvi izlazak pred publiku savladao je jednu stepenicu, a u borbi protiv predrasuda – mnogo više.

Sve što mu se događalo okretao je na smijeh, dok je iz životnih situacija koje mu nisu bile smiješne pokušavao izvući pouku. Svojim šalama, koje su nastale iz ličnog iskustva, pokušava razbiti tabue. Njegova želja nije samo da nasmije publiku nego i da je potakne na razmišljanja o nepravdi i diskriminaciji koja nije samo problem osoba s invaliditetom.

Koprodukcija Al Jazeere Balkans

Svojim nastupima pokušava skrenuti pažnju na bitne stvari koje ga bole, prvenstveno kao građanina Bosne i Hercegovine. Od trenutka kad se počeo baviti sit-down komedijom primijetio je da su stvari u njegovom životu krenule nizbrdo, što je u njegovom slučaju veoma pozitivno.

Najveći uspjeh koji je postigao jest to što ga ljudi više ne gledaju u točkove nego u oči.

Sjedi da se ispričamo dokumenatrni je film Jasmina Džemiđića, Aziza i Mirze Čehe, nastao u koprodukciji Al Jazeera Balkans.

O autorima

Aziz i Mirza Čeho rođeni su u Sarajevu. Bave se dokumentarnim filmom i fotografijom. Kao režiseri, snimatelji i montažeri radili su na brojnim regionalnim i međunarodnim dokumentarnim projektima.

Aziz Čeho (lijevo) i Mirza Čeho (desno)

Jasmin Džemiđić aktivist je za prava osoba s invaliditetom i sit-down komičar. Počeo se baviti komedijom kako bi zabavio i nasmijao druge, ali i skrenuo pažnju na svakodnevne probleme osoba s invaliditetom te ukazao na predrasude i nedostatak osnovnih prava. Na sebi svojstven način bori se da osobe s invaliditetom postanu aktivni i ravnopravni članovi društva. Član je Upravnog odbora Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo. Živi i radi u Sarajevu.

Jasmin Džemiđić

Dokumentarni film Sjedi da se ispričamo možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans u utorak, 3. decembra 2019, u 17:05 (repriza u 23:05), kao i na digitalnim platformama Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera