Oglasi

Sjećanje na žrtve Jasenovca

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, a formiran je u augustu 1941. godine.
Održan je i vjerski pomen stradalim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvamaMiloš Jelesijević / Tanjug

Dan sjećanja na stradale u zločinu u koncentracionom logoru Jasenovac obilježen je danas u Donjoj Gradini, nedaleko Kozarske Dubice.

Za datum obilježavanja godišnjice uzet je 22. april, u spomen na taj dan 1945. godine, kada je grupa od 1.075 logoraša krenula u proboj Jasenovca. Samo je njih 127 preživjelo proboj.

Podaci o ubijenim u logoru Jesenovac su različiti. Prema jednim izvorima, ubijeno je više od 80.000 ljudi, no prema drugima su ubijene stotine hiljada.

Najveće stratište

Sistem ustaških logora obuhvatao je 80-ak logora.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, a formiran je u augustu 1941. godine.

U povodu Dana sjećanja na stradale u jasenovačkom zločinu, vijence su u Spomen-području Donja Gradina položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, te predstavnici vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

Održan je i vjerski pomen stradalim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa koncentracionih logora u Jasenovcu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.