Sjećanje na stradale u Borovom Naselju

U Borovu Naselju, gradskoj četvrti Vukovara, obilježava se 25. godišnjica pada tog dijela grada.

Na ostatke Borovo Komerca, gdje je bila ratna bolnica i sklonište za civile, položeni su vijenci u spomen na više od dvjesto poginulih hrvatskih vojnika koji su branili naselje.

Kolona sjećanja prošla je naseljem, a nakon mise, u susjednom Borovu Selu biće stavljeno cvijeće u Dunav, u spomen na 63 nestale osobe, čija je sudbina nepoznata, a pretpostavlja se da su bačeni u rijeku.

Mještani Borova Naselja prisjećaju se teških dana iz novembra 1991. godine, a komemoraciji u tom naselju prisustvuju Majke Srebrenice, kao i Žene u crnom iz Srbije.

„Imamo ogromnu odgovornost prema ovom gradu. Nastojat ćemo da u Srbiji među mladim naraštajima razvijamo jednu drugačiju predstavu o onome što se dešavalo 90-ih. Insistirat ćemo na odgovornosti Srbije i nadamo se da će jednog dana ovo ući u školske udžbenike“, kazala je Staša Zajović, iz organizacije Žene u crnom.

„Teško mi je. Izgubila sam tri člana obitelji, muža, brata i zeta“, kazala je Antonija, stanovnica Borova Naselja.

Stradanja na Ovčari

„U trenutku kada je Borovo Naselje palo u bolnicu, odnosno skloništu bilo je oko 250 ranjenika i oko 700 civila, među kojima 100 djece. O ranjenicima je tijekom opsade brinulo osam liječnika i devet medicinskih sestara koji su sve vrijeme radili u nemogućim uvjetima, bez hrane, vode, lijekova i osnovnog sanitetskog materijala. Tijekom 87 dana opsade Borovo Naselje dijelilo je sudbinu Vukovara. Na naselje su padale tisuće granata i projektila, a za to vrijeme u Naselju je živjelo oko četiri tisuće građana. Kada je naselje palo svi su prognani“, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Vukovarci se ovih dana prisjećaju teških trenutaka iz novembra 1991. godine, a u nedjelju će biti obilježena godišnjica stradanja na Ovčari. Dva dana nakon što je pao Vukovar na Ovčaru je iz Vukovarske bolnice odvedeno 260 ranjenika i civila gdje su mučeni i ubijeni.

Komemoracijom na Ovčari završit će Dani sjećanja na žrtvu Vukovara.

Izvor: Al Jazeera