‘Sjećanje na Srebrenicu’ u svim britanskim školama

Sljedeće sedmice planirana je posjeta Srebrenici britanskih vjerskih vođa, a program će biti nastavljen i sa drugim grupama (Remembering Srebrenica)

Piše: Selma Milovanović

U blagom, toplom licu Srebreničanke koja je preživjela genocid Seyi Akiwowo vidjela je lice svoje majke.

Nedugo prije jučerašnje posjete Srebrenici, gdje se, sa još 25 mladih lidera iz Velike Britanije susrela sa porodicama ubijenih, Akiwowo nije znala da je 1995. u tom gradu počinjen genocid.

“U školi smo učili vrlo malo o Bosni, uglavnom zbog činjenice da je u Londonu bilo izbjeglica iz te zemlje. O genocidu sam saznala kada je humanitarna organizacija čija sam savjetnica predložila da se prijavim za program organizacije Remembering Srebrenica“, kazuje 22-godišnja Britanka.

Ova omladinska aktivistkinja i odbornica londonske opštine Newham učesnica je inicijative kojoj je, uz punu podršku Vlade Velike Britanije, cilj da u toj državi širi svijest o genocidu u Srebrenici, te da utiče na poboljšanje međuetničkih odnosa i odbacivanje mržnje u životu zajednice.

Cameronova poruka

“Ovu posjetu smatram misionarskom. Nije bitno da samo vjerske vođe i političari posjete Srebrenicu. Važno je prenijeti poruku sprečavanja mržnje u svim zajednicama, te da marginalizovane grupe razumiju šta se ovdje dogodilo i na koji način i oni mogu promijeniti svoje živote”, kaže Akiwowo.

Tom Reynolds [Al Jazeera]

“Iskusio sam mržnju i predrasude u svojoj zajednici i to me plaši nasmrt. Mržnja se može širiti bilo gdje”, kaže Reynolds.

“U nekadašnjoj srebreničkoj Fabrici akumulatora jedna od priča ubijene porodice koju sam pročitao bila je vrlo slična mojoj porodičnoj situaciji. Zaridao sam. Tu sam shvatio koliko smo svi mi, ljudi, isti. Moramo govoriti istinu o tome da je međunarodna zajednica iznevjerila Srebreničane i učiti iz tih grešaka. Prenošenje znanja o događajima iz 90-ih je obaveza naše generacije.”

Davina Levy, zaposlena u Odjelu za razvoj Univerziteta Cambridge, kaže kako će raditi na tome da bar jednog Srebreničanina koji je preživio genocid dovede u Veliku Britaniju i upozna sa svojom zajednicom.

“Dužnost je svakog čovjeka da se sjeća. Više ni ja nisam autsajder. Dio sam srebreničke priče, jer sam ljudsko biće. Holokaust, Bosna, Sirija – sve je to dio konteksta čovječanstva”, zaključuje Levy.

Izvor: Al Jazeera