Sjećanje na odbranu Sarajeva i BiH

Najmanje 1.600 djece izgubilo je živote u opsadi Sarajeva (Fena)

Polaganjem cvijeća i vijenaca na sarajevskom mezarju Kovači, te na spomen-obilježje kod Vječne vatre i na Trgu djece Sarajeva, u petak je u Sarajevu počela manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2012.“

U bici za Igman, koja se dogodila u ljeto 1993. godine, učestvovalo je više od 8.000 Bosanaca i Hercegovaca.

Mnogi se slažu da je odbrana Igmana i šireg prostora planine bila od strateškog značaja za odbranu Sarajeva i BiH.

Nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić odao počast poginulim građanima Sarajeva, gradonačelnik glavnog grada BiH Alija Behmen obratio se prisutnima kod spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku.

„Padom Igmana Sarajevo bi doživjelo još veću tragediju u odnosu na onu koju je doživjelo. Najneviniji dio čovječanstva – djeca – su izgubila život od zlikovaca koji nisu marili za ono što je najvrednije u životu. Ovo spomen-obilježje će vječno opominjati da se te stvari više nigdje na planeti ne događaju“, rekao je Behmen.

Da se ne ponovi

Broj od 1.600 djece, čija su imena ispisana na spomen-obilježju u Velikom parku nije konačan. Od 1992. do 1995. godine u Sarajevu je ubijeno više od 10.000 građana, dok je više od 50.000  ranjeno. 

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica zahvalio je organizatorima manifestacije.

Posebno je naglasio da roditelji ubijene djece žele da se nikome i nikada više ne ponovi takvo zlo.

„Bez obzira  na to šta nam se dogodilo, mi ne mrzimo i ne znamo da mrzimo zbog budućih generacija“, zaključio je Grabovica.

Tokom petka  položeno je cvijeće u haremu Ali-pašine džamije, te na Mostu “Suada Dilberović-Olga Sučić”. Učesnici marša „Mladi na putu života“ prisustvovali su času historije u Tunelu spasa na Butmiru.

Na Igmanu se održavaju prigodni sadržaji iz vjerskog dijela programa manifestacije.

Centralni dio manifestacije bit će upriličen u subotu na Velikom polju na Igmanu uz kulturno-umjetnički program. 

Izvor: Agencije