Situacija se smirila na aerodromu u Hong Kongu

U utorak navečer policajci su upotrijebili suzavac dok su pratili muškarca kojeg je vozilo hitne pomoći odvelo iz aerodroma (Reuters)

Demonstranti su se sukobili s policijom u utorak navečer na međunarodnom aerodromu u Hong Kongu nakon što su već drugi dan otkazani letovi gurajući bivšu britansku koloniju koja je sad pod kontrolom Kine u sve dublji haos, prenose agencije.

Kasnije je javljeno kako je većina demonstranata napustila aerodrom Hong Konga nakon kratke intervencije policije.

Novim protestom su bili zahvaćeni deseci hiljada putnika, a Kina prijeti intervencijom i preko službenih medija objavljuje videosnimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu.

Demonstracije su počele početkom juna odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

Upotreba suzavca

Petog dana mobilizacije bez presedana u zračnoj luci, demonstranti su blokirali prolaze prema do ulaska na oba terminala.

Uprava zračne luke je odlučila ukinuti postupke prijava za sve letove.

U utorak navečer policajci su upotrijebili suzavac dok su pratili muškarca kojeg je vozilo hitne pomoći odvelo iz aerodroma.

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak stanje u Hong Kongu nazvao „jako teškim“, ali je rekao kako se nada da će kriza biti mirno riješena, bez ljudskih žrtava.

Izvor: Agencije