Sisi traži od egipatske vojske da zbog Libije bude spremna

Egipat je pozvao na primirje u Libiji i predložio stvaranje izabranog vladajućeg vijeća za zemlju (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi zapovijedio je vojsci da bude spremna za misije u i van zemlje kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost s obzirom na napetosti zbog turske intervencije u Libiji.

Turska podržava međunarodno priznatu libijsku Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju, koja je, uz tursku pomoć, odbacila 14-mjesečnu ofenzivu na Tripoli Libijske nacionalne vojske (LNA) umnirovljenog generala Khaifa Haftara, koja im uporište na istoku zemlje.

LNA podupiru Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, prenosi Reuters.

“Budite spremni provesti svaku misiju ovdje, unutar naših granica, ili, ako će biti potrebno, van naših granica”, rekao je Sisi te ocijenio kako je egipatska vojska “jedna od najsnažnijih u regiji”.

“To je racionalna vojska, vojska koja štiti i ne prijeti… to je naša strategija, naša uvjerenja i načela koja nikada nećemo mijenjati”, dodao je.

Turska odbacija poziv na primirje

Ranije ovoga mjeseca Egipat je pozvao na primirje u Libiji i predložio stvaranje izabranog vladajućeg vijeća za zemlju.

Plan su pozdravili SAD, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, a Njemačka je rekla da su za mirovni proces ključni razgovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Turska je, međutim, odbacila prijedlog, kao pokušaj da se spasi Haftara, nakon što je pretrpio vojni poraz.

Sisijev plan je uključivao i odlazak svih stranih boraca iz Libije.

Nestabilna vlast od rušenja Gaddafija

Libija nema stabilnu središnju vlast od rušenja s vlasti i ubistva Muammara Gaddafija 2011. godine uz pomoć NATO-a.

Više od pet godina ima suparničke parlamente i vlade na istoku i zapadu zemlje, dok ulice kontroliraju razne oružane skupine.

Vlada nacionalnog jedinstva sada kontrolira većinu sjeverozapada zemlje, dok Haftarove snage i dalje kontroliraju istok i velik dio juga zemlje.

Izvor: Agencije