Oglasi

Sisak: U bolnici spomen-ploča za 114 ustaša

Križ su podigli članovi sisačkog ogranka udruženja Hrvatski domobran, u saradnji sa Sisačkom biskupijom.
Bolnica je dobila ime po doktoru Ivi Pedišiću, kojem su partizani prijetili ubistvomPixsell - Nikola Ćutuk

U krugu sisačke Opće bolnice dr. Ive Pedišića u subotu su postavljeni križ i spomen ploča, u sjećanje na 114 ranjenih pripadnika vojske tadašnje NDH, koje su u maju 1945. partizani odveli iz sisačke bolnice, ubili ih i njihova tijela bacili u rijeku Savu nizvodno od Crnca, javlja Hina.

Križ su podigli članovi sisačkog ogranka udruženja Hrvatski domobran, u saradnji sa Sisačkom biskupijom.

Križ i spomen-ploču blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić, koji je pritom poručio kako su dosad takvi "križevi istine", posvećeni poratnim žrtvama, postavljen i u Kloštar Ivaniću, šumi Brezovici te u Crncu.

Partizani oteli ranjenike

Pozivajući se na hroničara Lojzu Botorca, koji je u svojoj knjizi opisao taj zločin, biskup Košić je rekao da su pripadnici 45. srpske udarne divizije 7. maja 1945. godine iz sisačke bolnice usred noći oteli 116 ranjenika hrvatske domovinske vojske, te ih s četiri zaprežna vozila odvezli do Save, gdje su ih pogubili i bacili u rijeku.

Dvojica su uspjela pobjeći i kasnije svjedočiti o tom zločinu. Ubistvom su partizani prijetili i direktoru bolnice, uglednom sisačkom humanistu dr. Ivi Pedišiću, po kojemu je kasnije sisačka bolnica dobila ime.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.