Oglasi

Sirotanović: Rudar koji je htio veću lopatu

Sjećanje na rudara koji je 1949. oborio svjetski rekord u kopanju uglja, iskopavši sa svojom brigadom 152 tone za osam sati rada.
Sirotanović je bio simbol radničke klase, a odlikovan je Ordenom junaka socijalističkog rada Al Jazeera

Prije 24 godine preminuo je jedan od najpoznatijih rudara tadašnje Jugoslavije, Alija Sirotanović.

Sirotanović, rodom iz Trtorića kod Breze, u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini postao je junak socijalizma, pošto je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju uglja, iskopavši sa svojom brigadom 152 tone za osam sati rada, pa je prethodni rekord prebacio za čak 50 tona.

Kao nagradu je od tadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita tražio samo veću lopatu.

Kako podsjeća Dnevni avaz, na savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika Breza i kopačima, 1949. godine, Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Alekseja Stahanova.

Prijedlog je prihvaćen, a brigada Alije Sirotanovića je već sutradan počela sa obaranjem rekorda.

Lik sa novčanice

Jama u kojoj je rekord srušen prozvana je „Rov vojvode Putnika“, a pričalo se da je skromni Sirotanović od druga Tita tražio samo veću lopatu, koja je napravljena samo za njega i nazvana "sirotanovićka".

Tako je postao simbol radničke klase, a odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada. 

Dugo se smatralo da se na novčanici od hiljadu dinara, poznatoj kao "hiljadarka", nalazi lik Alije Sirotanovića. Međutim, lik sa te novčanice je bio Arif Heralić, radnik Željezare Zenica. 

Ipak, Alija se 1987. godine pojavljuje na novčanici od dvadeset hiljada dinara, ali se novčanica ne zadržava dugo u upotrebi. Nakon monetarne reforme Ante Markovića ta novčanica se povlači iz opticaja.

Po Sirotanoviću nosi ime i ulica u njegovom rodnom selu.

Urbana legenda kaže da je poljski film "Čovjek od mramora" Andrzeja Wajd inspiriran upravo njime, a grupa "Zabranjeno pušenje" posvetila mu je pesmu "Srce, ruke i lopata“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.