Siromolotov: Rusija spremna da odbije britanske cyber napade

Britanski Times je ranije citirao izvore u britanskoj vladi koji su rekli da London razmatra mogućnost izvođenja cyber napada protiv Moskve (EPA)

Rusija je dobro pripremljena za odbijanje eventualnih cyber napada Britanije, ukoliko ih bude i odgovori oštrom odmazdom, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov u intervjuu TASS-u.

“Ne znam ništa o tome (mogućnostima cyber napada Britanije)” rekao je Siromolotov i dodao: “Ali ako oni pokušaju da to urade odgovorit ćemo žestoko”, prenosi Tanjug.

Britanski Times je ranije citirao izvore u britanskoj vladi koji su rekli da London razmatra mogućnost izvođenja cyber napada protiv Moskve kao odmazdu za pokušaj trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Kremlj je odbio komentirati navode istražne grupe Bellingcat da je jedan od dvojice osumnjičenih u slučaju trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj zapravo doktor koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu, prenosi Fena.

Ruska šutnja

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimnira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je u utorak da Kremlj neće raspravljati o istražnim izvještajima i medijskim navodima o martovskom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju. Kazao je da je Britanija odbacila ruski zahtjev da dijele detalje istrage.

Bellingcat je saopćio da su britanske vlasti identificirale Aleksandra Petrova zapravo kao Aleksandra Miškina, doktora koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu GRU. Grupa je ranije identificirala drugog osumnjičenog koji je također putovao u Salisbury pod drugim imenom – Ruslan Baširov – kao pukovnika GRU-a Anatolija Čepigu.

Bellingcat navodi da je Putin prije četiri godine odlikovao Čepigu najvišim ruskom ordenom Heroj Rusije.

Grupa je također saopćila da su britanske vlasti ušle u trag Miškinu putem podataka s pasoša, baze podataka iz njegovog sela, automobilske registracije i podataka s mobitela.

Grupa je saopćila i to da su studenti vojne akademije potvrdili da je Miškin čovjek kojeg su britanske vlasti identificirale kao Aleksandra Petrova. Isto su potvrdili mještani njegovog sela koje su obišli predstavnici Insidera, organizacije bliske Bellingcatu, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije