Širom svijeta više od 40 miliona robova

Smatra se kako je ropstvo vjerovatno puno rasprostranjenije nego što izvještaj prikazuje (EPA)

Više od 40 miliona osoba širom svijeta bilo je zatočeno kao robovi u okolnostima primoranog rada i prisilnih brakova, navodi se u prvom zajedničkom izvještaju grupa koje se bore protiv ove pojave širom svijeta, prenosi agencija Reuters.

Međunarodna organizacija rada, grupa za zaštitu ljudskih prava Walk Free Foundation i Međunarodna organizacija za migracije navode kako je 40,3 miliona žrtava modernog ropstva bilo 2016. godine te dodaju kako su ovo umjerene procjene.

Ove organizacije procjenjuju kako je 24,9 miliona radnika zarobljeno u fabrikama, na gradilištima, farmama i ribarskim brodovima te kao seksualni radnici u domovini i inostranstvu, dok je 15,4 miliona osoba u brakovima na koje nisu pristali.

‘Moderno ropstvo’

Skoro tri od četiri roba su žene i djevojke, a svaka četvrta osoba u ovom istraživanju je dijete, navodi se u izvještaju i dodaje kako je moderno ropstvo najviše prisutno u Africi, potom u Aziji i na Pacifiku.

“U tvornicama gdje ovi radnici djeluju prave se neki od proizvoda koje jedemo, nosimo. Ove osobe čiste zgrade u kojima mnogi od nas žive ili rade”, ističu ove tri grupe u izvještaju objavljenom u utorak i dodaju kako modernog ropstva ima u svim državama.

Ovo je prvi put da su navedene organizacije sarađivale na procjenama na planetarnoj osnovi i pozivaju na bolja radnička prava, unapređenje pomoći migrantima, djelovanju na rješavanju uzroka okova duga i boljoj identifikaciji žrtava.

U izvještaju se navodi kako je trećina od 15 miliona žrtava prinudnih brakova bila mlađa od 18 godina kada su vjenčani, a skoro polovina od njih je bila mlađa od 15 godina.

Skoro sve žrtve su ženskog spola.

Svako deseto dijete žrtva

Prema posebnom izvještaju ILO-a, skoro 152 miliona djece su žrtve dječjeg rada, što je približno jednako reći kao da je i svako deseto dijete na planeti pogođeno ovim problemom.

Skoro polovina od osoba koje su na prinudnom radu su žrtve “okova dugom”, oni moraju raditi kako bi isplatili neki dug ili obavezu.

Skoro četiri miliona odraslih i milion djece su žrtve prinudnog seksualnog iskorištavanja.

Izvor: Agencije