Oglasi

Širom Evrope u mnogim džamijama pojačane mjere sigurnosti

Zbog napada u Christchurchu posebne mjere sigurnosti i u velikim džamijama u gradovima poput Londona, Beča i Amsterdama.
Policija, Džamija, ParizPolicija je u mnogim gradovima odlučila pojačati policijske patrole te uvela brojne druge mjere predostrožnostiEPA

U brojnim džamijama u Europi pojačane su mjere sigurnosti nakon napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

Posebne su mjere sigurnosti poduzete i u velikim džamijama u gradovima kao što su London, Beč i Amsterdam, kako prenosi Anadolija. 

Policija je u tim gradovima odlučila pojačati policijske ophodnje te uvela i brojne druge mjere predostrožnosti.

Solidariziranje s muslimanima

Ispred Islamskog centra u Beču u petak su patrolirali pripadnici policije u oklopnim prslucima i naoružani dugim cijevima.

Nizozemski ministar pravosuđa i sigurnosti Fred Grapperhaus kazao je novinarima kako je Nizozemska uvijek pripravna kad je riječ o mogućim sigurnosnim rizicima.

U nekim džamijama u toj zemlji pripadnici policije bili su ispred džamija tijekom džuma-namaza (tjedne molitve petkom).

Osim toga, gradonačelnici Amsterdama, Rotterdama i Haaga posjetili su džamije nakon džuma-namaza kako bi se solidarizirali s muslimanima.

Opsežne su sigurnosne mjere poduzete i ispred džamija u Londonu, a biskupinja iz Londona Sarah Mullally kazala je kako je potrebno hitno osuditi napade kao što je ovaj na Novom Zelandu.

'Zajedno se suprotstaviti vjerskoj mržnji'

"Zajedno se moramo suprotstaviti vjerskoj mržnji i zauzeti se za slobodu vjerovanja", rekla je Mullally.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan također je osudio napad te pozvao i medije na odgovorno djelovanje, napominjući da je potrebno obratiti pažnju na način izvještavanja i pisanja o muslimanima.

U napadu u Christchurchu na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza ubijeno je najmanje 49 ljudi, a više od 40 ozlijeđeno.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je kako je 28-godišnji Australac te da je imao protuimigrantske motive za napad.

Policija je objavila da je jedan 28-godišnjak optužen za ubojstvo, a još su dvojica uhićena zbog sumnje da su povezani s napadom.

Prije napada na džamije manifest o svojim namjerama objavio je jedan od napadača, Australac Brenton Tarrant.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.