Široki Brijeg podržao izgradnju Željine Grbavice

Do 16. decembra, kada radovi zvanično trebaju i početi, izvođač radova će nastaviti sa predviđenom dinamikom rada koja podrazumijeva pripremu i raščišćavanje gradilišta (www.fkzeljeznicar.ba)

Lijepa gesta dobrih odnosa u bosanskohercegovačkom nogometu zabilježen je danas, a vinovnici su bili sarajevski Željezničar i Široki Brijeg.

Širokobriježani su odlučili podržati akciju sarajevskog rivala u Premijer ligi Bosne i Hercegovine koji gradi istočnu tribinu stadiona Grbavica tako što su kupili jednu desetogodišnju ulaznicu za ovaj dio stadiona.

„Prepoznali smo akciju Željezničara i odlučili iskazati svoju potporu kako bi i nogometaši i navijači imali što bolje uvjete za utakmice na ovom stadionu“, kazao je direktor Širokobriježana Josip Bevanda u razgovoru za Al Jazeeru.

„Ovakve akcije uvijek trebaju dobiti potporu društva kako bi nogomet i sport u Bosni i Hercegovini napredovali.“

Bevanda je istakao kako će Nogometni klub Široki Brijeg i dalje podržavati akcije koje će raditi na napretku sportskih kolektiva i pojedinaca u BiH.

I Osijek pomaže

Vijećnik u Gradskoj upravi Osijeka Mladen Mikolčević kupio je desetogodišnju ulaznicu za istočnu tribinu, koja će do proljeća biti izgrađena na stadionu Grbavica u Sarajevu.

Mikolčević je kartu odlučio kupiti u ime Grada Osijeka, te će u dogovoru s upravom Željezničara pravo njenog korištenja imati svaki stanovnik ovog hrvatskog grada.

Mjesto na istoku bit će rezervirano za jednog od stanovnika najvećeg grada u istočnoj Slavoniji. Osječanin koji se prvi javi na stadion Grbavica na dan utakmice FK Željezničar imat će pravo besplatno gledati utakmicu i tako će biti u narednih deset godina.

„Već večeras imamo u Čapljini dobrotvornu večer gdje će čelništvo kluba također nazočiti. Ponavljam, trebamo svi dati potporu daljem napretku sporta“, izjavio je direktor NK Široki Brijeg.

Odličan primjer

Podrška najvećem poslijeratnom infrastrukturnom projektu FK Željezničar, kroz akciju desetogodišnjih ulaznica, stiže sa svih strana, a danas je projekat podržao NK Široki Brijeg, objavio je ranije „Plavi“ tim iz Sarajeva.

„Širokobriježani kupovinom desetogodišnje ulaznice žele poslati poruku podrške za sve infrastrukturne projekte u bh. fudbalu jer je to segment na kojem svi zajedno mnogo moramo raditi.“

Iz Željezničara su se zahvalili rukovodstvu NK Široki Brijeg na čelu sa direktorom Bevandom i glavnim tajnikom Draganom Soldom na podršci u izgradnji istočne tribine, te istakli kako “ovo sigurno može biti vodilja da klubovi zajedničkim snagama rade na poboljšanju uslova na našim stadionima.”

„Potez naših sportskih prijatelja iz Širokog Brijega nas je veoma obradovao i smatramo da je odličan primjer drugim sportskim kolektivima kako dva kluba trebaju njegovati prijateljske odnose. U državi koja jako malo ulaže u sport, klubovi moraju pokazati solidarnost i zbog toga smo i mi spremni podržati slične projekte drugih sportskih kolektiva“, kazao je direktor Željezničara Mirsad Šiljak.

„Velika podrška koju u proteklom periodu dobijamo od sportske i poslovne javnosti na našim projektima rekonstrukcije Stadiona Grbavica, dokaz je da je model poslovanja FK Željezničar zaista jedinstven i mi ćemo sigurno nastaviti istim kursom.“

„Svaka čast, respekt“

Ovakva vijest je privukla pozitivne komentare korisnika društvenih mreža na internetu, te su na zvaničnoj Facebook stranici Željezničara korisnici i navijači ostavili poruke podrške, a najčešće je pisalo „svaka čast“, „pravo gospodski“, „Respekt“…

„Ovako se grade dobri međuljudski i međusportski odnosi“, napisao je Nedim Kadirić.

„Plavi klubovi su uvijek podržavali plave klubove. Bravo, kapa dole, pozitivno baš iznenađenje“, poručio je Haris Šehić.

„Kapa do poda!“, kratko je napisao Nihad Katić.

„Čestitke za ovaj potez i naklon do poda. Ovako bi trebalo svi klubovi da sarađuju u sklopu svojih mogućnosti“, istakao je Edin Cajo.

Radovi počinju 16. decembra

Nakon što je klub građevinsku dozvolu zvanično dobio 6. decembra, klupska Željezničara uložila je napore kako bi u komunikaciji sa sarajevskom Općinom Novo Sarajevo, Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Sportskim klubom Željezničar ubrzala proces pravosnažnosti građevinske dozvole.

Do 16. decembra, kada radovi zvanično trebaju i početi, izvođač radova kompanija Butmir d.o.o., nastavit će sa predviđenom dinamikom rada koja podrazumijeva pripremu i raščišćavanje gradilišta.

Rok za završetak radova najvećeg poslijeratnog projekta na Stadionu Grbavica, izgradnje istočne tribine kapaciteta 4.650 mjesta koja će ispunjavati sve uvjete Europske nogometne asocijacije (UEFA), je 5. mart naredne godine.

Ovo znači da će navijači sarajevskog kluba u proljetnom dijelu sezone utakmice svoga Želje gledati i sa istočne tribine.

Izgorjeli trofeji

Stadion Grbavica je tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) bio na borbenoj liniji, da bi 4. maja 1992. godine izgorio.

Zapadna drvena tribina, koja je prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Zajedno s tribinom izgorjelo je i nestalo 316 pehara – 42 pehara predstavljala su trofeje fudbalera FK Željezničar, a ostatak su bili trofeji ostalih klubova iz Sportskog društva Željezničar koje je tada brojalo 14 klubova.

Nakon reintegracije Grbavice (19. mart 1996. godine) radnici i sportisti Sportskog društva Željezničar, zajedničkim snagama, izvršili su obnavljanje stadiona i pomoćnih terena, a nakon toga je ponovo izgrađena drvena zapadna tribina. Prva poslijeratna utakmica na Grbavici odigrana je 2. maja 1996. Između FK Željezničara i FK Sarajeva.

Od tada su vršeni radovi na sanaciji, dok je izgradnja istočne tribine najveći pothvat do sada.

Izvor: Al Jazeera