Široki Brijeg kažnjen sa 12.500 eura zbog fašističkih parola

Tokom intoniranja himne BiH na stadionu "Pecara" više stotina navijača Širokog Brijega je zviždalo, a potom i uzvikivalo "Mi, Hrvati" (Arhiva)

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH donijela je odluku da se Široki Brijeg zbog propusta na utakmici finala Kupa BiH kazni sa 25 hiljada konvertibilnih maraka (12.500 eura) i sedam utakmica bez prisustva publike.

Takva odluka je donesena, kako se navodi u saopćenju, “zbog propusta u organizaciji utakmice, podsticanja mržnje prema drugim ljudima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranje fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava i distribucije alkohola na stadionu“, prenose bh. mediji. 

Tokom intoniranja himne BiH na stadionu “Pecara” više stotina navijača Širokog Brijega je zviždalo, a potom i uzvikivalo “Mi, Hrvati”.

U nekoliko navrata pristalice domaćeg kluba skandirale su i fašistički, ustaški pozdrav “Za dom spremni”, te vrijeđali pripadnike bošnjačkog naroda povicima “Ubij balije”… Na tribinama je istaknuta i ratna zastava Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Navijači Širokog Brijega, također, tvrdim predmetima gađali su fudbalere Sarajeva i sudije. Tokom meča upotrebljavali su i na stadionima nedozvoljenu pirotehniku.

Ovo nije bilo prvi put da se slični nacionalistički ispadi dešavaju na stadionu ”Pecara”.

Klub: Različiti aršini

Predsjednik NK Široki Brijeg Miro Kraljević rekao je kako je “kazna iznenađujuća i u svakom slučaju previsoka”, navodi se na internetskoj stranici kluba.

“Smatramo da Stegovno povjerenstvo Nogometnog saveza BiH ovom prilikom nije primijenilo jednaka mjerila za NK Široki Brijeg, koja u sličnim situacijama primjenjuje za neke druge klubove. Kada bi se kažnjavalo za sve za što je kažnjen NK Široki Brijeg, ne bi se u BiH više nijedna utakmica odigrala uz nazočnost publike. Svakako da ćemo se žaliti na ovakvu odluku Stegovnog povjerenstva NS BiH, kojom se sigurno neće riješiti problemi u NS BiH i u bh. nogometu uopće.”

Upravni odbor kluba saopćio je nakon finalne utakmice da “na verbalne ispade pojedinaca, dakako da nismo, ni uz najbolju volju, mogli utjecati i izražavamo jasno i otvoreno žaljenje zbog izražavanja istih, uz nadu da se neće ponoviti ne samo na Pecari, nego ni na jednom drugom stadionu u BiH, počevši od onog najvećeg u Sarajevu pa nadalje.

S druge strane, unatoč svim poduzetim mjerama s naše strane u organizaciji jednoga ovakvog događaja kao što je finale Kupa BiH, svjesni smo da su se dogodili i određeni propusti po pitanju uporabe pirotehnike i ubacivanja predmeta na terene od strane pojedinaca na tribinama, i za to snosimo odgovornost. Baš kao i za ulazak publike na travnjak po završetku utakmice, s tim da želimo naglasiti kako pritom ni u kojem slučaju nije bilo riječi o bilo kakvom pokušaju ugrožavanja gostujuće momčadi, nego o emotivnom trenutku slavlja navijača sa svojim ljubimcima zbog osvajanja trofeja pobjednika Kupa.”

Izvor: Al Jazeera i agencije