Sirijski vojnici ubijeni u zračnom udaru Izraela

Izrael je izvršio više zračnih napada u Siriji od 2011. godine (Reuters)

Nekoliko osoba je ubijeno u napadu izraelskih aviona na Siriju, koji se dogodio nakon što je 10 projektila iz te države pogodilo Golansku visoravan, javili su sirijska novinska agencija SANA i glasnogovornik izraelske vojske.

Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, dva sirijska vojnika ubijena su u napadu Izraela.

Opservatorija je prijavila i žestoke borbe između snaga sirijske vlade i pobunjenika na sjeverozapadu Sirije, prenosi Tanjug.

Meta izraelskih zračnih snaga su bila i dva tenka sirijske vlade u sjevernom delu Golanske visoravni, naglasio je glasnogovornik vojske, dodajući da nije bilo žrtava kao posljedica ispaljivanja projektila.

Zračni napadi

Kako je dodao, zbog “neprihvatljivog kršenja izraelskog suvereniteta”, Izrael je protestirao posmatračkim snagama Ujedinjenih naroda zaduženih za nadzor sporazuma o prekidu vatre iz 1974. godine.

SANA je potvrdila da se dogodio napad, navodeći da je u njemu stradao “neodređeni broj ljudi” i da je nanijeta materijalna šteta, prenosi AFP.

Izrael je izvršio više zračnih napada u Siriji od izbijanja rata u toj zemlji 2011. godine. Većina je ciljala na konvoje s oružjem ili skladišta Hezbollaha.

Izvor: Agencije