Sirijski režim u četiri napada koristio neurotoksični plin

Posljednjih šest mjeseci vlada je pomoću aviona, helikoptera i vojnika na tlu koristila hlor i sarin u Damasku, Hami, Idlibu i u Halepu (AP)

Sirijska vojska koristila je neurotoksični plin u Kan Sheikunu i još tri napada koja joj se pripisuju, objavila je nevladina organizacija Human Rights Watch.

Postoji jasna tendencija upotrebe tog hemijskog oružja zbog kojeg bi sirijski režim mogao biti optužen za zločine protiv čovječnosti, dodala je ta organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sve češće izvode napade hlorom, uključujući u sukobima blizu Damaska, kažu u HRW-u.

Sistematska upotreba hemijskog oružja

Posljednjih šest mjeseci Vlada je pomoću aviona, helikoptera i vojnika na tlu koristila hlor i sarin u Damasku, Hami, Idlibu i u Halepu. Radi se o opštoj i sistematskoj upotrebi hemijskog oružja, ističe organizacija.

HRW je ispitao 60 svjedoka i proučio fotografije i video snimke napada u Kan Sheikunu 4. aprila, u kojem je ubijeno 87 osoba, kao i druge napade kada su korišteni neurotoksični plinovi u decembru 2016. i martu 2017.

Izvor: Agencije