Sirijski pobunjenici za savez protiv Rusije i Irana

Među grupama nije sirijsko krilo Al-Kaide, Front al-Nusra, koja je u savezu sa Ahrar al-Shamom zauzela veći dio provincije Idlib (AP)

Sirijske pobunjeničke antivladine grupe pozvale su regionalne države da formiraju savez protiv Rusije i Irana u Siriji, javile su agencije.

Reuters navodi da je u saopćenju, u koje je imao uvid, naglašeno da je saradnja potrebna radi borbe protiv “rusko-iranskog saveza koji okupira Siriju”.

Saopćenje je potpisala 41 grupa, a među njima nije sirijsko krilo Al-Kaide, Front al-Nusra, koja je u savezu sa Ahrar al-Shamom zauzela veći dio provincije Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Britanska agencija navodi da su među potpisnicima pobunjeničke grupe i koje djeluju “u okviru Slobodne sirijske vojske”.

U saopćenju stoji koje države bi trebale da učestvuju u savezu, navodi Reuters i dodaje da su Turska, Saudijska Arabija i Katar podržale pobunu protiv sirijskog predsjjednika Bashara al-Assada.

Prenoseći saopćenje, pozivajući se na sirijski informativni portal Enab Baladi, RIA Novosti navodi da većina od tih grupa nema utjecaj u sirijskom opozicionom miljeu, i da su samo tri – Ahrar al-Sham, Jaish al-Islam i Ajnad al-Sham, relativno velike.

‘Oživljen Assadov režim’

Mediji izvještavaju da se Ahrar al-Sham smatra drugom po brojnosti oružanom organizacijom među onima koje se bore protiv Assada, a da se u posljednje vrijeme “pozicionirala kao ”umjerena” grupa koja se bori i protiv sirijskog predsjednika i ISIL-a.

Po brojnosti je samo iza Slobodne sirijske vojske i smatra se jednom od glavnih organizacija koje sačinjavaju sirijski front, navode mediji.

RIA Novosti izvještava da najpoznatije grupe, kao što je Slobodna sirijska vojska, nisu potpisale saopćenje.

Ranije danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je ova vojska fantomska i da je američkog državnog sekretara Johna Kerryja zamolio od SAD “neku informaciju, gdje je ona, ko njome rukovodi”.

“Još nam niko nije rekao gdje i kako ta Slobodna sirijska vojska funkcionira, ili gdje i kako funkcioniraju drugi odredi umjerene tzv. opozicije”, rekao je Lavrov.

U tekstu, grupe navode i da je pomoć Rusije uspjela da “oživi Assadov režim”.

Izvor: Agencije