Sirijski pobunjenici se povukli iz Khan Shaikhouna

Većina onih koji žive u i oko Khan Sheikhouna su se u velikom broju okupili u blizini tursko-sirijske granice kako bi izbjegli bombardiranje (AFP)

Sirijski opozicijski borci su se povukli iz ključnog grada u pokrajini Idlib, koju kontroliraju pobunjenici, na sjeverozapadu zemlje, kazali su lokalni aktivisti i organizacije za nadzor sukoba.

“Khan Shaikhoun su u potpunosti opkolile Vladine snage i pobunjenički borci su se povukli rano u utorak”, rekao je za Al Jazeeru Suleiman Abdulqader, lokalni aktivist u južnom dijelu Idliba.

“Krenuli su sada ka sjeveru i istoku u pokušaju da spriječe Vladine snage da napreduju do novih položaja”, rekao je.

Povlačenje iz Khan Shaikhouna, jednog od najvećih gradova u pokrajini, dolazi nekoliko dana nakon žestokih borbi između naoružanih pobunjeničkih frakcija i snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu.

Uz podršku ruske vojske, Vladine snage su u ponedjeljak opkolile grad dok su se sukobi nastavili u i oko područja treći dan zaredom.

Grad je u rukama pobunjenika od 2014. godine.

‘Preraspoređivanje snaga’

Lokalni aktivist Ahmed Husseinat je kazao da borci koji su se povukli su pripadnici pobunjeničke frakcije Jaish al-Izza i iz Al-Jabha al-Wataniya (Narodnooslobodilački front NFL), koju podržava Turska, odnosno iz labave koalicije oružanih grupa koje smatraju dijelom umjerene opozicije.

Ali u saopćenju koje je u utorak objavila glavna frakcija u tom području, grupa Hay'et Tahrir al-Sham (HTS), bivša podružnica Al-Kaide, povlačenje je opisano kao “preraspoređivanje” te da su se njihovi borci povukli na južni dio grada Khan Sheikhoun, odakle će nastaviti da brane svoju teritoriju.

Aktivisti također izvještavaju da su se borci povukli iz niza gradova i sela u sjevernoj Hami, gradu koji se graniči s Idlibom na jugu.

U ponedjeljak je u zračnom udaru pogođen turski vojni konvoj koji je prolazio kroz Idlib, saopćilo je tursko ministarstvo odbrane, dodavši da je konvoj išao ka jednoj od nadzornih baza u Moreku na sjeverozapadu Sirije.

Sirijska vlada je saopćila da je konvoj ušao u zemlju i prevozio municiju kako bi pomogao opozicijskim borcima koji su izgubili teritoriju tokom vojne ofanzive uz podršku Rusije, koja je započeta krajem aprila kako bi se zauzelo posljednja teritorija koju pobunjenici drže u zemlji.

Ankara podržava neke pobunjenike na sjeverozapadu Sirije i rasporedila je svoje snage u regiji Idlib na osnovu sporazuma s Moskvom.

Aktivisti su također saopćili da je turski konvoj ostao na autoputu Damask-Halep, u blizini grada Maarat Al Numan, gdje su ga gađali borbeni avioni. Nije poznato da li su zračne udare u blizini konvoja izveli ruski ili sirijski borbeni avioni.

Ključni autoput

“Turski konvoj se još nalazi sjeverno od Khan Sheikhouna”, kazao je Suleiman. “Nisu bili u mogućnosti da se pokrenu od jučerašnjih napada”, rekao je za Al Jazeeru Ahmed Sheikho, lokalni stanovnik i član Sirijske civilne odbrane.  

Khan Sheikhoun se nalazi na ključnom autoputu koji povezuje Damask sa gradom Halepom. Sirijska vlada pokušava da preuzme kontrolu nad strateškim autoputom M5, što bi im omogućilo da poveže gradove pod svojom kontrolom i oživi trgovinu.

Zbog toga su proteklih dana pojačani zračni udari u području nakon kratkotrajnog primirja.

Idlib je dom za tri miliona ljudi, od koji je polovina interno raseljeno stanovništvo nakon što su masovno prebačeni u pokrajinu iz drugih područja koja su pala pod kontrolu provladinih snaga.

Većina onih koji žive u i oko Khan Sheikhouna su se u velikom broju okupili u blizini tursko-sirijske granice kako bi izbjegli bombardiranje.

Prema Ujedinjenim narodima, gotovo 400.000 ljudi je bilo prisiljeno da napuste svoje domove.

“Gotovo da nema više civila u tom području”, rekao je Sheikho. “Mnogi žele da se vrate u svoje domove, ali su prisiljeni da zasad čekaju u blizini granice”.

Izvor: Al Jazeera