Sirijski pobunjenici probili zid Starog grada u Raqqi

SDF je mjesecima napredovao kao uporištu ISIL-a (Reuters)

Snage sirijske opozicije, koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, probile su zid koji okružuje Stari grad u Raqqi u naporima da zauzmu grad koji je de facto prijestolnica oružane grupe Islamska država Irak i Levant, saopćila je američka Centralna komanda.

“Koalicijske snage su podržale napredovanje Sirijskih demokratskih snaga u najutvrđeniji dio Raqqe probijanjem dva mala procijepa u zidu Rafiqah, koji okružuje Stari grad”, saopćila je Centralna komanda.

Borci koje podržava SAD su se probili u Raqqu sa juga prvi put u nedjelju, kada su prešli rijeku Eufrat, kako bi ušli u novi dio sirijskog grada, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

SDF je mjesecima napredovao ka uporištu ISIL-a, a prošlog mjeseca su prvi put ušli u istočni i zapadni dio grada.

Ciljani napadi

Tokom probijanja zida su se snage SDF-a, predvođene kurdskim borcima, suočile sa žestokim otporom pripadnicima ISIL-a, koji su koristili zid kao borbeni položaj, a postavili su mine i improvizirane eksplozivne naprave kako bi se odbranili od vojnika, navodi Centralna komanda.

“Izvođenje ciljanih napada na dva mala dijela zida je omogućila koaliciji i partnerskim snagama da se probiju u Stari grad na mjestu njihovog izbora, čime je uskraćena mogućnost ISIL-u da unaprijed postavi mine, eksplozivna sredstva, koriste automobile napunjene eksplozivom, da se zaštite životi civila i boraca SDF-a te da se sačuva integritet najvećeg dijela zida”, navodi se u saopćenju.

“Ciljani su dijelovi od 25 metara, što će pomoći u očuvanju ostatka zida dugog 2.500 metara”, dodaje se.

Napredovanje na Raqqu, de facto prijestolnicu ISIL-a od kad su je zauzeli u julu 2014. godine, predstavlja simbolični razvoj događaja u koordiniranoj borbi protiv te grupe u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije