Sirijski pobunjenici pokrenuli protunapad

Najnoviji val borbi najozbiljniji je izazov prekidu vatre kojeg su Rusija i Turska postigli prošlog septembra (EPA)

Sirijske pobunjeničke grupe u petak su pokrenule protunapad kako bi ponovno zauzele teritorij izgubljen u napadu vladinih snaga ove sedmice u njihovom uporištu na sjeverozapadu zemlje, saopćili su državni mediji i organizacije  koje prate  rat u Siriji.

Sirijska državna Al-Ikhbariya TV tvrdi  da su trupe odbile pobunjeničke napade na selo Kfar Nabudah, koje su vladine snage zauzele tri dana ranije, prenosi Fena.

Međutim Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Engleskoj navodi da su pobunjenici, na čelu s Hayatom Tahrirom al-Shamom, koji je bio povezan s Al-Kaidom, napredovali u selo, izazvavši intenzivne sukobe i zračne napade vlade.

Izazov prekidu vatre

Najnoviji val borbi najozbiljniji je izazov prekidu vatre kojeg su Rusija i Turska postigli prošlog  septembra.

Kfar Nabudah je pobunjeničko uporište u pokrajine Idlib i dijelu Hame na  sjeverozapadu  Sirije i smatra se posljednjom enklavom protuvladine opozicije u osmogodišnjem građanskom ratu, prenosi AP.

Glasnogovornik pobunjeničke krovne grupe Nacionalni front za oslobođenje, Naji al-Mustafa, izjavio je da su nakon napada vladinih snaga, opozicioni borci iz raznih frakcija koordinirali pokretanje novog napada u petak kako bi ponovno osvojili Kfar Nabudaha.

Sukobi su u toki i vladine snage pretrpjele su gubitke, kazao je u pisanoj poruci.

Izvor: Agencije