Sirijski pobunjenici odbijaju sudjelovati na kongresu u Sočiju

Rusija je branila sirijski režim vojno i politički (EPA)

Sirijske pobunjeničke skupine u saopštile su da odbijaju sudjelovati na planiranom sirijskom kongresu  u Sočiju, te poručuju da Rusija na taj način pokušava zaobići mirovni proces o Siriji pod okriljem UN-a, a optužili su Rusiju i za ratne zločine počinjene u toj zemlji.

Saopštenje je objavilo oko 40 skupina pobunjenika, uključujući neke od vojnih frakcija koje su sudjelovale u ženevskim mirovnim pregovorima. U njemu navode kako Moskva nije izvršila pritisak na sirijsku vladu za postizanje političkog rješenja i ublažavanje patnji Sirijaca.

Rusija, koja je postala dominantna sila u Siriji nakon velike vojne intervencije prije dvije godine, dobila je podršku Turske i Irana za održavanje sirijskog nacionalnog kongresa u Sočiju 29. i 30. januara.

Pregovori pod okriljem UN-a

“Rusija je agresorska zemlja koja je počinila ratne zločine nad Sirijcima … Branila je sirijski režim vojno i politički, te više od sedam godina sprječavala da Ujedinjeni narodi osude režim (sirijskog predsjednika Bashara) al-Asada”, navodi se u saopštenju sirijskih pobunjeničkih skupina.

Neki od pobunjenika još nisu donijeli odluku o sudjelovanju na kongresu.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio je kako bi se ruski plan sazivanja kongresa trebao procijeniti na temelju toga koliko Rusija može pridonijeti i podržati mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, pod okriljem UN-a. 

Izvor: Agencije