Sirijski pobunjenici napuštaju Doumu

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad uspio je preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom Istočnom Ghoutom (EPA)

Frakcija sirijskih pobunjenika Jaish al-Islam napustit će Doumu, zadnje pobunjeničko uporište na vratima Damaska, ali će prije toga osloboditi sve zarobljenike, potvrdio je sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada.

Istovremeno stižu osude navodnog hemijskog napada na pobunjenike, koje sirijska Vlada odbacuje.

Najžešća je ona američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da će se “platiti visoka cijena” za navodni napad, za koji optužuje Siriju, Iran i Rusiju.

Prema sporazumu pobunjenika i sirijske Vlade, borci Jaish al-Islama imaju 48 sati vremena da napuste Doumu i evakuiraju se prema sjevernom gradu Jarablusu, na granici s Turskom.

Moskva: Širenje lažnih vijesti

“Postignut je sporazum o evakuaciji svih terorista Jaish al-Islama u roku od 48 sati, kako bi se zaputili u Jarablus, grad pod kontrolom pobunjenika u sjevernoj pokrajini Halep”, objavila je državna novinska agencija Sana, dodajući da pobunjenici moraju osloboditi sve “taoce” koje drže u zatvorima.

U međuvremenu se oglasilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova i izvještaj o napadu hemijskim oružjem u Siriji nazvalo lažnima.

Ministarstvo tvrdi da svaka vojna akcija, temeljena na “izmišljenim i lažnim opravdanjima”, može imati ozbiljne posljedice.

“Nastavlja se širenje lažnih vijesti o korištenju hlora i drugih otrovnih tvari od sirijskih Vladinih snaga. No, jučer se pojavila još jedna izmišljena informacija o navodnom hemijskom napadu u Doumi. Već smo nekoliko puta u zadnje vrijeme upozorili na te opasne provokacije. Cilj je takvih lažnih nagađanja, koje nemaju nikakvo uporište, zaštititi teroriste (…) i pokušati opravdati moguću vanjsku upotrebu sile”, navodi rusko Ministarstvo.

Trump: Suludi hemijski napad

Američki predsjednik je osudio “suludi hemijski napad” u Siriji.

“Puno mrtvih, uključujući i žene i djecu u suludom hemijskom napadu u Siriji (…) predsjednik [Rusije Vladimir] Putin, Rusija i Iran su odgovorni za podršku životinji Assadu. Skupa će se cijena platiti. Smjesta treba otvoriti to područje za ljekarsku pomoć i potvrdu. Još jedna humanitarna katastrofa bez ikakvog razloga. Bolesno”, napisao je Trump na Twitteru.

Papa Franjo je ranije u Vatikanu izrazio žaljenje zbog napada hemijskim oružjem u Siriji, kako su izvijestili brojni mediji, ocijenivši ga neopravdanim “instrumentom istrebljenja”.

“Ne postoji dobar ili loš rat. Ništa, ama baš ništa, ne može opravdati takve instrumente istrebljenja na bespomoćnim ljudima i stanovnicima”, kazao je papa.

Pozvao je političke i vojne vođe da odaberu drugi put, put pregovora, koji jedino može donijeti mir, umjesto smrti i razaranja.

Jaish al-Islam je optužio sirijsku vojsku za hemijski napad na Doumu noću sa subote na nedjelju.

Više od 500 ljudi u bolnicama

Podaci o broju žrtava hemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite, potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo.

Assadov režim je odbacio navode da je izveo takav napad na pobunjenike u Doumi, koji su potpuno opkoljeni, i utvrdio da pobunjenici u kolapsu pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je 11 osoba umrlo od gušenja, no da ne može kazati kakva je vrsta hemijskog oružja korištena.

U zajedničkoj izjavi, nevladina organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo i civilna zaštita iz Doume objavili su da su medicinske ustanove primile više od 500 osoba s dišnim tegobama u subotu navečer, s pjenom na ustima i mirisom hlora.

Posljednje veliko pobunjeničko uporište

Agencije javljaju da je od petka u Doumi ubijeno više od 90 civila u zračnim napadima.

Predsjednik Assad uspio je preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom Istočnom Ghoutom zahvaljujući pomoći svoje saveznice Rusije, koja je osigurala sirijskoj vojsci podršku zračnim napadima.

Assadova vojska ofanzivu je počela u februaru, kako bi posljednje veliko pobunjeničko uporište vratila pod svoj nadzor.

Ofanziva na Ghoutu jedna je od najsmrtonosnijih u sedam godina dugom ratu u Siriji, u kojoj je do sada ubijena više od 1.600 civila, prema podacima SOHR-a.

Izvor: Agencije