Sirijski Kurdi neće na mirovnu konferenciju u Sočiju

Sirija
Turska je 20. januara počela ofanzivu u okolini Afrina, na sjeverozapadu Sirije (EPA)

Kurdi su najavili da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Siriji koja u utorak treba biti održana u Sočiju, u Rusiji, “zbog stanja u Afrinu”, kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije koja je više od sedam dana na meti turske ofenzive.

“Rekli smo i ranije: ako se ovakvo stanje u Afrinu nastavi, nećemo moći doći u Soči”, rekla je za AFP kurdska čelnica Fawza Youssef.

Na konferenciji u Sočiju očekuju se predstavnici Vlade Sirije i pobunjenika, a organizira se na prijedlog Moskve i Teherana, saveznika režima u Damasku, te Ankare, koja je na strani pobunjenika.

“Turska i Rusija jamci su konferencije u Sočiju i one su se dogovorile u vezi s Afrinom [na štetu Kurda], što se kosi sa samim načelom političkog dijaloga”, dodala je Youssef, kako prenosi Hina.

Zapadne sumnje u ruske namjere

Turska je 20. siječnja počela ofenzivu u okolici Afrina, na sjeverozapadu Sirije, protiv kurdske milicije Jedinica narodne zaštite, koje Ankara naziva “terorističkom” organizacijom.

U subotu je sirijska oporba najavila bojkot konferencije u Sočiju nakon novog, neuspješnog kruga pregovora sa sirijskim režimom pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Beču.

“Režim računa s vojnim rješenjem ni ne pokazuje volju za ozbiljne političke pregovore”, rekao je Nasr Hariri, glavni pregovarač Odbora za sirijske pregovore, u koji ulaze glavne oporbene skupine.

Konferencija u Sočiju, za koju neke zapadne vlade sumnjaju da želi zaobići proces u UN-u, što Moskva poriče, treba okupiti približno 1.600 sudionika.

No, njezinu legitimnost dovodi u pitanje to što izostaje najveći dio sirijske oporbe.

Izvor: Agencije