Sirijske snage preuzele strateške objekte u provinciji Raka

Snimci pokazuju ljude okupljene na glavnom trgu kako mašu sirijskim zastavama (Reuters)

Snage sirijske vlade preuzele su kontrolu nad Manbijem nakon što je Damask rasporedio trupe na sjeveru zemlje kako bi obuzdao tursku ofenzivu, potvrdila je u utorak službena Moskva.

“Sirijska vojska ima potpunu kontrolu nad Manbijem i obližnjim naseljima”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

U saopštenju se navodi da su američke snage napustile baze na području Manbija, što je ranije danas potvrdila i američka vojska.

Osim Manbija, sirijske vladine snage uspostavile su kontrolu i nad gradom Tabka, te obližnjim aerodromom u provinciji Raka, kao i nad brojnim mostovima na rijeci Eufrat i dvije hidroelektrane, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Potvrdili su i kako ruske snage nastavljaju ophodnje pograničnim područjima duž “linije kontakta” sirijskih i turskih snaga.

Istu su informaciju potvrdili i sirijski državni mediji, navodeći kako su snage Vlade ušle u središte nekadašnjeg kurdskog grada Manbija i podignule nacionalnu zastavu.

Američka vojska napustila područje

Videozapis koji je objavila državna novinska agencija SANA pokazuje ljude okupljene na glavnom trgu kako mašu sirijskim zastavama.

Prethodno su snage koalicije koju predvodi američka vojska potvrdila da su napustile Manbij.

“Američke trupe provode povlačenje sa sjeveroistoka Sirije. Napustili smo Manbij”, napisao je vojni glasnogovornik Myles B. Caggins na Twitteru.

Takav obrat uslijedio je nekoliko dana nakon što su se Sirijske demokratske snage (SDF), koje čine Kurdi, pridružile snagama predsjednika Bashara al-Assada.

Poginulo dvoje civila u napadima na Tursku

U međuvremenu je Anadolija prenijela kako je najmanje dvoje civile poginulo, a 12 ranjeno u raketnim i minobacačkim napadima na tursku pograničnu pokrajinu Mardin.

Turske vlasti tvrde da su napade izveli pripadnici kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) sa sjevera Sirije.

Iz ureda guvernera Mardina priopćeno je da su mete napada bila pogranična naselja Taslica i Otluk u distriktu Kiziltepe, javlja Anadolija.

Isti izvor navodi i kako su napadi na pogranična turska naselja pojačani od početka operacije “Izvor mira”, koju turske snage provode na sjeveroistoku Sirije. Navodi se i kako je u napadima u proteklih šest dana na jugu Turske poginulo najmanje 20 civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije