Sirijske snage kod Hame oborile izraelske rakete

Od početka rata u Siriji 2011. godine, Izrael je izveo brojne napade (EPA)

Izraelski avioni su u subotu gađali vojne položaje kod sirijskog grada Hame ali sirijska protivzračna odbrana je neke od raketa oborila, izvijestila je sirijska državna televizija.

Novinska agencija SANA i sirijska državna televizija su, pozivajući se na vojne izvore, izvijestili da su izraelski avioni gađali “jedan od naših vojnih položaja prema gradu Misyafu”.

“Odgovoreno je na neprijateljeke rakete a neke su oborene prije nego što su došle do cilja, pri čemu je nekoliko zgrada oštećeno a tri borca ranjena”, dodala je SANA.

SOHR je izvijestio da je “17 ranjenih boraca režima i snaga lojalnih režimu” u napadima na vojne položaje u Misyafu i okolnim selima te na centar za projektile srednjeg dometa gdje se nalaze iranski borci.

Izraelski napadi

Damask je i ranije u više navrata optužio Izrael da je bombardirao iranske mete i položaje libanonskog šiitskog pokreta Hezbollah u tom području. 

Od početka rata u Siriji 2011. godine, Izrael je izveo brojne napade uglavnom na položaje sirijske vojske te iranskih i Hezbollahovih boraca na sirijskoj teritoriji. 

Krajem marta, Damask je naveo da je Izrael gađao položaje blizu Halepa i bombardirao skladišta streljiva kojima se služe iranski borci.

U januaru je Izrael napao iranske položaje u Siriji pošto je presreo raketu ispaljenu iz te zemlje. Prema SOHR-u u tim je napadima ubijena 21 osoba, uglavnom Iranci. 

Izrael je uvijek tvrdio da će nastaviti gađati položaje koje u Siriji drže iranski te borci Hezbollaha. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponavlja da neće dopustiti Iranu, velikom neprijatelju Izraela, da se služi Sirijom kao mostom za širenje svoje vojne moći.

Izvor: Agencije