Sirijske pobunjeničke grupe uključene u tursku ofanzivu

Još nije jasno koliko se boraca Sirijskih demokratskih snaga bori s turskim snagama i njihovim saveznicima (EPA)

U ofanzivi koju je pokrenula prošle sedmice protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, turska vojska oslanja se na nekoliko sirijskih pobunjeničkih grupa koje je trenirala.

Sirijska nacionalna armija (SNA), aktivna na sjeveru Sirije, glavna je grupa koja učestvuje u turskoj ofanzivi, prenosi Glas Amerike (VOA).

Youssef Hammoud, glasnogovornik SNA, rekao je opozicijskim medijima u Siriji da su pobunjenički borci danima pozicionirani u blizini sirijskog mjesta koje turska vojska namjerava osvojiti.

Salim Idris, komandant SNA, na konferenciji za novinare u Turskoj rekao je da njegova grupa “stoji snažno, odlučno s našom turskom braćom” u njihovoj vojnoj operaciji u Siriji.

Dok turske specijalne snage vode napad, gotovo 14.000 sirijskih pobunjenika učestvuje u operaciji.

Divizija sultana Murata

“Neki pobunjenici angažirani su na granici s turske strane, a drugi su već počeli ulaziti u dijelove sjeveroistočne Sirije”, rekao je Ahmed Rahal, bivši sirijski general, koji je sada vojni analitičar u Turskoj, prenosi VOA.

Dodao je da grupe kao što su Divizija sultana Murata, Divizija al-Hamzat, Ahrar al-Sharqiya i nekoliko drugih manjih frakcija igraju veliku ulogu u zauzimanju mjesta koja su trenutno pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Divizija sultana Murata osnovana je 2013. Stručnjaci kažu da grupa direktno prima finansijsku, vojnu i logističku podršku od turske vojske. Većinu boraca čine etnički Turkmeni. Uglavnom je bila bazirana u sirijskom gradu Halepu prije nego što su snage sirijske vlade zauzele grad 2016.

Divizija Hamzat i Ahrar al-Sharqiya

Divizija Hamzat, osnovana 2016. u Turskoj, jedna je od prvih sirijskih grupa koje je podržala Turska, a koje su ušle u sirijski grad Jarablus 2017, zajedno s turskom vojskom.

Grupa Ahrar al-Sharqiya, osnovana 2016, sastavljena je većinom od boraca iz istočne sirijske pokrajine Deir ez-Zor. Neki od njenih boraca bivši su članovi moćnog Ahrar al-Shama.

Rehal je rekao za VOA da Turska planira iskoristiti te borce da čuvaju mjesta koja namjeravaju preuzeti od kurdskih boraca u pograničnom području, koje se proteže 160 kilometara.

Multietnički SDF uključuje nekoliko grupa: Jedinice narodne zaštite (YPG, YPJ – snage koje čine samo žene), Sirijačko vojno vijeće (kršćanska oružana grupa), Jaish Thuwar Deir ez-Zor i nekoliko lokalnih vojnih vijeća koja su zadužena za gradove i mjesta na sjeveru i istoku Sirije.

Još nije jasno koliko se boraca SDF-a bori s turskim snagama i njihovim saveznicima.

Ranije se borili protiv SDF-a

Zvaničnici su rekli za VOA da SDF ima najmanje 85.000 boraca, koje je SAD obučio i opremio kako bi porazili oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Analitičari kažu da većina sirijskih pobunjenika koji učestvuju u turskoj ofanzivi koristi socijalne medije da mobiliziraju pristalice.

“Većina njih su ekstremističke grupe koje su učestvovale u bitkama protiv SDF-a u prošlosti”, rekao je Sadradeen Kinno, sirijski istraživač koji prati grupe u Siriji.

Za VOA je kazao da je glavni cilj tih pobunjeničkih snaga da osiguraju da grupe koje podržava SAD, “kao što je SDF, nemaju ulogu u budućnosti Sirije”.

SNA je osnovana ovog mjeseca nakon integracije nekoliko sirijskih pobunjeničkih grupa koje je podržavala Turska, naveli su turski i sirijski mediji.

Izvor: Agencije