Sirijske izbjeglice rasute na šest kontinenata i u 127 zemalja

Izbjeglice, Sirija
U izbjeglištvu je najmanje 290.000 djece, objavila je humanitarna agencija 'Save the Children' (EPA)

Preduvjet za bilo kakvo političko rješenje u Siriji jest jamstvo za povratak sirijskih izbjeglica, koje su rasute na šest kontinenata i u 127 zemalja, kao i sprječavanje nastanka nove humanitarne krize, smatra Abdurahman Mustafa, predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih oporbenih i revolucionarnih snaga (SMDK). 

Mustafa je u razgovoru s novinarom Anadolije govorio o problemu masovnih migracija sirijskog stanovništva, koje su počele nakon što je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nasiljem odgovorio na prosvjede naroda u ožujku 2011. 

Naglašava kako je međunarodna zajednica sve to propratila šutnjom, a ruska, kako je rekao, okupacija, koja je potom uslijedila, dovela je zločine i iseljavanje na najvišu razinu.

Upozorava, također, kako je zaplijenjena imovina raseljenih stanovnika Sirije te kako je samim time izmijenjena i demografska struktura zemlje. 

Mustafa: Političko rješenje pod sponzorstvom UN-a

“Planovi režima i saveznika još nisu privedeni kraju. Nužno je spriječiti realizaciju planova za novu humanitarnu katastrofu u okviru koje će biti raseljene stotine tisuća civila sa sjevera Sirije”, upozorio je Mustafa.

“Bilo kakvo političko rješenje pod sponzorstvom Ujedinjenih naroda (UN) trebalo bi dati jamstvo za povratak većine sirijskih izbjeglica. Nužno im je otvoriti vrata kako bi pridonijeli obnovi zemlje”, dodao je. 

Naglasio je kako je naročito neprihvatljiva situacija u kojoj su sirijske izbjeglice koje su utočište našle u Libanonu. 

Podsjetio je kako Sirija ima najveći broj raseljenih stanovnika u cijelom svijetu. 

“Ukupno je iz ove zemlje raseljeno više od 13 milijuna ljudi. Od toga je 6,2 milijuna raseljeno unutar zemlje, 6,6 milijuna izvan Sirije, dok je 140.000 Sirijaca uputilo zahtjev za azilom. Sirijci su danas rasuti na šest kontinenata, u 127 zemalja. Ipak, 80 posto stanovnika ove zemlje danas je na području Bliskog istoka”, rekao je Mustafa.

U Turskoj 3,6 miliona izbjeglica

Dodao je kako je krajem 2018. u Turskoj zabilježeno 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, u Libanonu 944.200, u Jordanu 676.300, u Iraku 252.500 te u Egiptu 132.900.

Kad je riječ o europskim zemljama, prednjači Njemačka, koja je primila 532.100 sirijskih izbjeglica, a prate je Švedska, Austrija, Nizozemska, Grčka, Danska, Bugarska, Švicarska, Francuska, Norveška i Španjolska. 

Mustafa na kraju naglašava kako su stvarni brojevi sirijskih izbjeglica veći od službenih.

Izvor: Agencije